• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dragerschapstest

Print 

In het kader van wetenschappelijk onderzoek hebben we in 2016 de dragerschapstest aangeboden aan alle vrouwelijke patiënten tussen 18 en 40 jaar, via een aantal speciaal getrainde huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. Alle uitgenodigde vrouwen kregen samen met hun partner informatie en advies van de huisarts over de dragerschapstest en konden daarna als ze dat wilden, de dragerschapstest doen. De dragerschapstest bevatte ongeveer 50 erfelijkeziekten.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het aanbieden van de dragerschapstest door de huisarts haalbaar en verantwoord is. De getrainde huisartsen konden in een korte tijd goede voorlichting geven over de dragerschapstest. De informatie werd door de stellen goed begrepen en er zijn geen aanwijzingen dat het aanbieden van de dragerschapstest sterke gevoelens van angst en ongerustheid opriep.

In totaal zijn 130 stellen bij hun huisarts geweest om deelname aan de dragerschapstest te bespreken en hebben 117 stellen de test gedaan. Uit deze aantallen is af te leiden dat ongeveer 1 op de 7 stellen met een kinderwens de test zou doen wanneer deze (kosteloos) aangeboden zou worden.

In het onderzoek zijn geen dragerparen gevonden. Dit was ook niet de verwachting en hierop was deze pilot ook niet gericht. De test wordt nu door 6 huisartsen in het noorden aangeboden.

​Momenteel loopt er een vervolgonderzoek: 'Preconceptie screening: ervaringen en overwegingen​'.

KennisInZicht

Impact testen op ziektes  

Wat is de psychologische impact van het aanbieden van een dragersschapstest?

Leer erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram