• Tekstgrootte

Dragerschapstest

Print 

​​​​Op deze website kunnen paren met een kinderwens informatie krijgen over de dragerschapstest van het UMCG. De dragerschapstest is een test die plaatsvindt nog voordat u probeert zwanger te worden. De test geeft aan of u en uw partner drager zijn van dezelfde ernstige erfelijke ziekte. Als dat zo is, heeft u een sterk verhoogde kans op het krijgen van een kind met deze ziekte.

Het UMCG heeft een dragerschapstest ontwikkeld voor paren in Nederland. Deze test op ongeveer zeventig genen die geassocieerd zijn met ongeveer 50 ziekten. Daarmee is het UMCG in Nederland de eerste die een test aanbiedt op meerdere ziekten tegelijk. De dragerschapstest wordt voorlopig alleen aangeboden door een aantal huisartsen uit de noordelijke regio.

Onderzoek dragerschapstest

De dragerschaptest wordt aangeboden aan alle vrouwelijke patiënten (en hun partners) tussen 18 en 40 jaar, van een aantal huisartsen in de noordelijke regio.  In totaal worden ongeveer 5.000 vrouwen benaderd, waaronder zich naar verwachting zo'n 1000 paren met een kinderwens zullen bevinden. Alle aangeschreven paren krijgen de mogelijkheid om de beslissing over de dragerschapstest te bespreken met hun huisarts en, indien ​​geïnteresseerd, de dragerschapstest te doen. In het onderzoek zal de deelname, praktische haalbaarheid en de ervaring van de paren met het aanbod van de test, worden onderzocht. De eerste resultaten worden in 2016 verwacht.

Brochure dragerschapstest

Meer informatie over de dragerschapstest vindt u in de brochure 'Dragerschapstest voor paren met een kinderwens' (pdf | 144kB)

​​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram