• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers

Genetica

Onderzoek door klinisch geneticus ...
Uitleg door een genetisch consulent ...
Ondertussen in het lab ...

De afdeling Genetica houdt zich bezig met alle aspecten van erfelijkheid, zowel op het terrein van de patiëntenzorg als wetenschappelijk onderzoek. De afdeling Genetica heeft ongeveer 250 medewerkers.

Patiëntenzorg

De Klinische Genetica is het onderdeel van de afdeling Genetica dat zich bezighoudt met patiëntenzorg. De medewerkers zijn klinisch genetici, genetisch consulenten, artsen klinische genetica en maatschappelijk werksters. Klinische genetica is specialistische zorg, gericht op individuele vragen over erfelijkheid. Het staat los van wetenschappelijk onderzoek. De kosten van het erfelijkheidsonderzoek worden vergoed door de ziektekostenverzekering, na aftrek van het eigen risico. 

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Genetica richt zich op ziekten waarbij zowel erfelijke als niet erfelijke factoren een rol spelen. Patiënten wordt altijd vooraf gevraagd of ze mee willen werken aan wetenschappelijk onderzoek en zijn vrij om hier niet aan mee te werken. De behandeling wordt door deze beslissing niet beïnvloed.

Wetenschappelijk onderzoek  

Hier kunt u meer informatie over het onderzoek van de afdeling Genetica vinden en de faciliteiten

Lees meer op de website van de Rijksuniversiteit Groningen 
In de genen  

Je kent ze wel: mensen die vrolijk rondlopen terwijl half Nederland snottert of ziek in bed ligt. Waar ligt dat aan? Die vraag is uitgezocht door onderzoekers van het UMCG samen met collega’s van het Radboud UMC (Nijmegen) en Harvard (Boston, VS)

Lees erover in KennisInZicht 
Genen repareren  

Onderzoeksbioloog Daniël Warmerdam van het UMCG-onderzoekstinstituut Eriba zoekt naar manieren om ‘foute cellen’ te vervangen door nieuwe cellen waarvan het DNA wel goed is, en gebruikt hiervoor nieuwe technieken.

Lees erover in KennisInZicht 
Speuren in DNA  

Foutjes in het DNA kunnen de kans op een ziekte verhogen. Die foutjes kunnen we niet repareren. Maar aan de gevolgen ervan kunnen we misschien wel iets doen. De mutaties in het dna hebben namelijk effect op de biologische processen in de cellen. Onderzoekers in het UMCG speuren naar verstoorde biologische processen door grote hoeveelheden genexpressie te bestuderen.

Lees erover in KennisInZicht 
Erfelijke borstkanker  

UMCG-onderzoeker Janet Vos deed onderzoek naar het nauwkeuriger schatten van het risico op borstkanker voor vrouwen met een erfelijke aanleg.

Lees erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram