•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voedselallergie- en intolerantie

Print 

Binnen de diëtetiek zijn drie diëtisten werkzaam met als specialisatie voedselovergevoeligheid: twee diëtisten voor volwassenen (Desie Dijkema en Kirsten Weerstand) en één diëtist voor kinderen (Jannie IJbema). Verwijzing naar de diëtist vindt uitsluitend plaats op aanvraag van medisch specialisten (bijvoorbeeld allergoloog of kinderarts) in het UMCG.

Onder de term voedselovergevoeligheid vallen zowel voedselallergieën als voedselintoleranties. De diëtisten van het UMCG hebben uitgebreide expertise in alle vormen van voedselovergevoeligheid. Ook een voedselallergie is op te splitsen in twee vormen: primaire voedselallergie en secundaire voedselallergie (ook wel kruisallergie genoemd).

De secundaire voedselallergie komt voor bij mensen met hooikoorts. Het is een milde vorm van voedselallergie en uit zich in jeuk of kriebel van de lippen, mond, ogen, oren of neus en eventueel zwelling van de lippen of keel. Typische producten die deze reactie kunnen veroorzaken zijn fruit (bijv. appel of andere steenvruchten), rauwe groente (bijv. rauwe wortel), noten (bijvoorbeeld hazelnoot) of pinda. De reactie ontstaat omdat de eiwitten van de gras- of boompol (waar iemand met hooikoorts allergisch voor is) erg lijken op de eiwitten in deze voedingsmiddelen.

Bij een primaire voedselallergie zijn klachten ernstiger en houden langer aan. Ook reageert iemand op zowel het rauwe als verhitte voedingsmiddel (bijvoorbeeld pindasaus en pinda’s). Naast bekende primaire voedselallergieën als pinda, noten, schaal- en schelpdieren, vis, sesamzaad, ei, melk of soja bestaan er ook bijzondere vormen van primaire voedselallergie. Voorbeelden hiervan zijn inspanningsafhankelijke tarwe-allergie (WDEIA), Eosinofiele Oesofagitis (EoE) of Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES).

De diëtist kan u met verschillende hulpvragen begeleiden:

  • het in kaart brengen van de relatie  tussen de  klachten en voeding als bijdrage aan de diagnostiek van voedselovergevoeligheid;
  • het verstrekken van en begeleiding bij een individueel afgepast voedingsadvies of eliminatiedieet;
  • begeleiding bij voedselprovocaties of thuisintroducties;
  • begeleiden bij orale desensibilisaties;
  • beoordeling en begeleiding van de voeding op volwaardigheid bij een diagnostisch of therapeutisch eliminatiedieet

 

De diëtisten werkten nauw samen met verschillende disciplines:

  • allergologen: dr. J.N.G. Oude Elberink en dr. AAJM van de Ven
  • allergologen in opleiding
  • kinderarts-allergologen: dr. A.B. Sprikkelman en dr. I. Bocca
  • medisch immunologen
  • functiecentrum allergologie


 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram