•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cystic Fibrosis-team

Print 

​Het CF Centrum van het UMCG is één van de zeven CF-teams in Nederland en heeft  ongeveer 65 kinderen en 85 volwassenen met CF onder begeleiding. Het CF-team in Groningen onderscheidt zich door:

  • de mogelijkheid om in één gepland polibezoek alle teamleden te zien,
  • een opvallend individuele benadering waarbij we keer op keer samen met u beslissen wat de beste balans is tussen intensiteit van therapie en aanpassing in het dagelijks leven,
  • er is geen lange wachttijd als een opname nodig is.

Vaardig en up-to-date

U wordt behandeld en begeleid volgens de laatste inzichten en het team zal u daarbij duidelijk adviseren. De teamleden volgen daarvoor nationale nascholing en bezoeken ook internationale congressen. Ook met eigen presentaties en onderzoek dragen ze daaraan bij.

Het hele team is getraind in motiverende gespreksvoering. Communicatie staat bij het CF-team hoog in het vaandel.

Topklinische zorg

Het UMCG is één van de drie CF-centra waar longtransplantaties plaatsvinden en het enige centrum in Nederland voor long- en lever transplantaties bij kinderen. Gelukkig is dat bij CF op de kinderleeftijd zelden nodig.

Missie

De leden van het CF-team willen zorgen voor een optimale behandeling volgens de laatste inzichten en in samenspraak met de patiënt. U bent als het ware lid van het CF-team.

Over CF

Cystic Fibrosis (ook wel CF) is in Nederland ook bekend onder de naam ‘taaislijmziekte’. CF is een ernstige erfelijke ziekte die op dit moment nog niet te genezen is. Gelukkig zijn de afgelopen jaren de kennis over CF en de behandelmogelijkheden sterk verbeterd, waardoor de levensverwachting en de kwaliteit van leven een grote sprong voorwaarts gemaakt hebben. De gemiddelde levensverwachting is momenteel ongeveer 40 jaar.

In Nederland zijn ongeveer 1.350 mensen met CF. Ieder jaar worden er ongeveer 50 kinderen met de ziekte geboren; één op de 4.500 zwangerschappen leidt tot de geboorte van een kind met CF. Dat lijkt misschien weinig, maar CF is daarmee de meest voorkomende erfelijke aandoening in ons land. 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram