• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Informatie voor ouders

Print 

Optimale mondzorg voor uw kind?

Bent u op zoek naar de tandarts die optimale zorg kan leveren aan uw kind? Het UMCG-Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde kan deze zorg bieden! In het Centrum werken mondhygiënisten en tandartsen in opleiding samen met verschillende gespecialiseerde tandartsen en mondhygiënisten. Zij kunnen uw kind onderzoeken en behandelen volgens de nieuwste inzichten. Uw kind kan bij ons terecht met een verwijzing van uw tandarts, maar u kunt zich ook inschrijven als u geen tandarts (meer) heeft.

Er bestaat een wezenlijk verschil tussen mondzorg voor volwassenen en mondzorg voor kinderen en jongeren. Daarom biedt het CTM een speciaal programma aan waarin aandacht wordt besteed aan kindgerichte voorlichting en uitleg. Uiteraard op een kindvriendelijke wijze.

Aandacht voor preventie is de sleutel voor een goede mondzorg. Met veel geduld en op een bij hun leeftijd passende wijze worden kinderen vertrouwd gemaakt met het voorkomen van gebitsproblemen. Als er toch een gaatje gevuld moet worden, dan wordt hier natuurlijk ruim de tijd voor genomen.

Mondhygiënisten en tandartsen in opleiding voeren de behandeling uit, doen de gebitsverzorging en geven de voorlichting uiteraard onder begeleiding van deskundige stafleden, speciaal daarvoor opgeleide kindertandartsen en mondhygiënisten kindertandheelkunde.

Als uw kind 18 jaar is geworden kan uw kind probleemloos doorstromen naar de volwassenenzorg van het CTM.

Daarnaast werken in het UMCG andere deskundige mondzorgprofessionals. Deze vullen de zorg van de tandartsen en mondhygiënisten aan. Een voorbeeld is de eigen afdeling Orthodontie. Zo is er altijd de juiste kennis en expertise aanwezig om kinderen optimale mondzorg te bieden.

Het kindergebit vraagt om speciale aandacht. Het is belangrijk om kinderen al in een vroeg stadium te wijzen op het goed onderhouden van het gebit en hen daarbij te helpen. Op het CTM bent u van harte welkom met uw kind vanaf een jaar of twee. Dan zijn de melktanden en kiezen meestal allemaal in de mond aanwezig en is het verstandig te laten bekijken of ze nog allemaal in goede staat zijn.

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld het kindergebit, zuigflescariës of over kinderen helpen met poetsen met behulp van een elektrische tandenborstel, klik dan op onderstaande link. Binnen het CTM wordt gewerkt volgend de KNMT Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling.