• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Onderwijs

Print 

We geven bij- en nascholingscursussen voor tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten. En de opleiding tot preventieassistent.

Als u zich aanmeldt voor de nieuwsbrief of de Facebookpagina bij- en nascholing volgt, bent u altijd op de hoogte van het aanbod. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door te mailen Contact. Vragen kunt u stellen aan:

 • de contactpersoon bij- en nascholing op (050) 361 62 83 of via Contact
 • de contactpersoon opleiding preventieassistent: Contact

We geven regelmatig de volgende cursussen:

 • kokhalsproblematiek in de praktijk
 • functionele rehabilitatie
 • thema-avonden voor mondhygiënisten
 • preventieassistent
 • masterclasses gerodontologie
 • endodontologie

Samenwerking universiteit en hogeschool

Het UMCG verzorgt voor de Rijksuniversiteit Groningen de opleiding Mondzorgkunde en voor de Hanzehogeschool Groningende de opleiding Tandheelkunde. Het theoretische onderwijs van de opleiding wordt voor ongeveer de helft gegeven door docenten van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. De rest wordt verzorgd vanuit andere disciplines van het UMCG. Docenten van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie leveren een grote bijdrage. Deze docenten zijn allemaal betrokken bij onderzoek binnen de afdeling.

Onderzoekers geven onderwijs in de wetenschappelijke scholing. Als docent of als mentor. In de masteropleiding hebben studenten het basisonderwijs in de wetenschappelijke scholing afgerond. Het individuele onderzoek dat ze doen voor de wetenschappelijke stage wordt begeleid door een facultaire onderzoeker. Voor de methodologische begeleiding is er een wetenschappelijk inloopspreekuur voor studenten.

Beste studie Mondzorgkunde

In de Keuzegids Hbo is de opleiding Mondzorgkunde voor het studiejaar 2018-2019 uitgeroepen tot beste studie van Nederland. De studenten waarderen de insteek van de onderwijsprogramma’s en hoe die zijn geïntegreerd in de beroepspraktijk. De faciliteiten zijn meer dan goed en de docenten weten waar ze het over hebben.

Goede/beste studie Tandheelkunde

De bachelor Tandheelkunde is voor het studiejaar 2018-2019 beoordeeld als een goede opleiding. De master Tandheelkunde heeft zelfs de beste beoordeling van Nederland.

Tandheelkunde en Mondzorgkunde in het CTM

DIAC staat voor Diagnostisch Centrum. Hier komen patiënten voor controlebezoeken, net als in een gewone tandartspraktijk. In het DIAC leren de studenten controles te doen, een diagnose te stellen en een behandelplan te maken. Op het DIAC heeft een patiënt steeds een andere student die uw gebit controleert. De docent die ze begeleidt is wel steeds dezelfde persoon. Dit is een ervaren tandarts.

Als er een probleem met het gebit van is en de patiënt een behandelplan heeft, krijgt die een behandeling. Er zijn verschillende soorten behandelingen. Voor elk type behandeling is er een klinisch programma. Bijvoorbeeld voor het vullen van gaatjes, voor het plaatsen van kronen en bruggen, voor het behandelen van tandvlees. Die klinische programma’s zijn de vakken die de studenten volgen. Zo kunnen de studenten 1 voor 1 de verschillende soorten behandelingen leren.

Volg ons op sociale mediaFacebook