•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voorbereiding op het onderzoek

Print 

Invullen vragenlijst

Voor het bepalen van het juiste onderzoek is het nodig dat wij zoveel mogelijk informatie hebben over de problemen die uw kind met de ontlasting heeft. Hiervoor moet u thuis samen een uitgebreide vragenlijst invullen. Stuur de vragenlijst vóór de afspraak terug. Zo kunnen we tijdens de afspraak meteen het juiste onderzoek doen.

Klysma

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor kinderen onder de 6 jaar.  Is uw kind ouder dan 6, dan is het belangrijk dat er bij het onderzoek zo min mogelijk of liever nog geen ontlasting in het laatste stukje van de darmen van het kind zit (de endeldarm).

Om de endeldarm leeg te spoelen krijgt u een recept voor een klysma. Een klysma is flesje met geneesmiddel en een slang die u in de anus inbrengt. Daardoor ontstaat bij uw kind sterke aandrang om naar de toilet te gaan. Zo spoelt u de darmen leeg.

Dit inbrengen van het klysma moet de avond voor het onderzoek of ten minste 4 uur voor het onderzoek plaats vinden.​ Dit kunt u thuis doen. Als uw kind dagelijks de darmen leegspoelt, kunt u dit op de ochtend van het onderzoek thuis nog doen.

Belangrijk om mee te nemen

  • eventueel de verwijsbrief of ingevulde vragenlijsten.
  • iets als afleiding, zoals bijvoorbeeld speelgoed, een knuffel of een tablet of telefoon. Ook voor de wat oudere kinderen is het fijn als u iets meeneemt als afleiding.
  • een flesje met drinken en/of een speen als u met een baby komt.  

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram