•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Welk voedsel veroorzaakt voedselallergie

Print 

Er zijn meer dan 120 etenswaren die voedselallergie kunnen veroorzaken. De meeste allergische reacties worden veroorzaakt door melk, eieren, pinda’s, noten, tarwe, sojabonen, vis en schaaldieren. Melk en eieren lokken wereldwijd allergische reacties uit. Daarnaast zijn er specifieke voedselallergieën per regio door bepaalde voedingsgewoonten, bijvoorbeeld het eten van veel vis in Noorwegen en appel in Noord Europa

Bij kinderen worden allergische reacties vooral veroorzaakt door eieren, pinda’s, melk en noten. Veel kinderen groeien over hun ei- en melkallergie heen. Bij volwassenen zorgen vooral fruit, groentes , noten en pinda’s voor allergische reacties.

Kruisreacties
Soms maakt het immuunsysteem geen onderscheid tussen verschillende eiwitten omdat ze erg veel op elkaar lijken. Zo is het voor het lichaam moeilijk een onderscheid te maken tussen eiwitten in stuifmeel of latex en eiwitten in voedsel. Daarom kan iemand die allergisch is voor stuifmeel of latex ook een allergische reactie krijgen na het eten van bepaald fruit, groente of noten (kruisreacties). Ongeveer 70% van voedselallergische reacties komt door een allergie voor stuifmeel.

Voorbeelden van kruisreacties 
 
Berk: appel, hazelnoot, amandel, walnoot, cashew,  pecannoot, kiwi, kers, peer, perzik, nectarines, abrikozen, pruimen, rauwe wortel, rauwe aardappel, en selderij.
Bijvoet: selderij, rauwe wortel, venkel, peterselie, mosterd.
Gras: sinaasappel, meloen, tomaat, pinda
Koemelk: geitenmelk, schapenmelk, rundvlees (erg zeldzaam)
Pinda’s: sojabonen, groene bonen, doperwten, linzen en lupine
Latex: bananen, avocado, kiwi, kastanje

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram