•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Klachten/allergische reacties

Print 

De allergische reacties op bepaalde etenswaren kunnen per persoon verschillen. De klachten variëren van licht ongemak tot levensbedreigende situaties waarvoor u medische hulp nodig heeft.

De meeste allergische reacties vinden plaats binnen enkele minuten tot een uur na de voedselinname. Maar er zijn ook reacties die pas na 48 uur optreden. De klachten kunnen enkele minuten tot zelfs dagen duren en komen elke keer voor nadat het voedsel is ingenomen. Als u allergisch bent voor voedsel dat kruisreageert met stuifmeel, kunt u meer klachten verwachten in het stuifmeelseizoen.

De specifieke klachten en de ernst van een allergische reactie worden beïnvloed door:

  • de hoeveelheid ingenomen voedsel
  • de bereiding van het voedsel (sommige mensen kunnen bijvoorbeeld beter tegen gekookt fruit dan tegen rauw fruit.
  • de gevoeligheid van de allergische persoon.

Na het eten van voeding waarvoor u allergisch bent kunt u de volgende klachten krijgen:

  • mond (jeuk, roodheid, zwelling, metaalsmaak)
  • ogen (jeuk, tranende ogen, roodheid).
  • neus (loopneus en niezen)
  • neus en ogen (opgezwollen ogen, jeuk, rood, niezen, loopneus, dichte neus)
  • longen (astmatische symptomen, benauwdheid, hoesten)
  • darmen (zoals buikpijn, krampen en diarree)
  • huid (galbulten, galbulten, netelroos, jeuk, witte of vaalrode zwellingen, eczeem)
  • duizeligheid, angst en een doem gevoel.

Acute allergische reactie(Anafylaxie)

Klachten kunnen levensbedreigend worden door de long- en/of hartklachten. Er is dan sprake van anafylaxie. Dit is een zeldzame, plotselinge, soms fatale allergische reactie.
U kunt dan eerst een jeukende huid en tintelende mond en keel krijgen, vaak snel gevolgd door een gevoel van onwel worden en duidelijk versnelde hartslag en misselijkheid. Tegelijkertijd kunt u galbulten krijgen, roodheid van de huid, hooikoortsachtige klachten en astma. De bloeddruk kan dalen waardoor u kunt flauw vallen. Onbehandelde anafylaxie kan de dood tot gevolg hebben.

Een ongebruikelijke vorm van anafylaxie kan uitgelokt worden door een combinatie van voedselallergie met inspanning. De klachten ontstaan alleen als u binnen 2 tot 3 uur na het eten van bepaald voedsel ook een flinke lichamelijke inspanning levert (voedselafhankelijke inspanningsgeïnduceerde anafylaxie)

In Europa en de Verenigde Staten zijn pinda’s en noten de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie. Een snelle toediening van adrenaline kan levensbedreigende situaties verminderen. Daarom kan de arts u adviseren een injectiespuit met adrenaline bij u te dragen, zoals Epipen en Anapen.

Meer informatie over anafylaxie en het gebruik van de epipen is te vinden in het hoofdstuk anafylaxie.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram