•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voedselovergevoeligheid/Voedselallergie

Print 

Sommige mensen zijn overgevoelig voor bepaalde voeding of toevoegingen. Zij krijgen na het innemen van dit voedsel allergische reacties. In principe kan alle voeding deze reacties uitlokken, maar er zijn wel een aantal voedingsmiddelen die dat vaker doen.

Bij voedselovergevoeligheid

  • Heeft u (allergische) klachten als u voedsel inneemt waar u niet tegen kunt;
  • Verdwijnen of verminderen de (allergische klachten) als u het voedsel niet meer inneemt waar u niet tegen kunt;
  • Komen de (allergie) klachten terug als u opnieuw voedsel inneemt waar u allergisch voor bent.

Een voedselovergevoeligheidsreactie kan veroorzaakt worden door een:

  • Voedselallergie: een allergische reactie van het afweersysteem op een eiwit in de voeding. Een voorbeeld is pinda-allergie
  • Niet allergische voedselovergevoeligheid (voedselintolerantie: het afweersysteem is niet rechtstreeks betrokken, zoals bij een intolerantie voor melksuiker (lactose)

Bij voedselallergie zijn mensen meestal gevoeliger voor kleinere spoortjes van het allergeen en zijn de reacties vaak heftiger dan bij voedselintoleranties.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram