•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Hoe groot is de kans op een allergische reactie op het coronavaccin

Print 
12 januari 2021

​We merken bij onze patiënten veel onzekerheid over een mogelijke allergische reactie op het coronavaccin. Bijna niemand krijgt een allergische reactie.

Tot nu hebben maar een heel klein aantal mensen van de totale grote groep mensen die zijn gevaccineerd een allergische reactie gehad. Het is niet bekend waarom deze mensen een allergische reactie kregen.

Allergisch voor  polyethyleen glycol (PEG)

Alleen als u allergisch bent voor de hulpstof polyethyleen glycol (PEG)  is de kans groter dat u een reactie krijgt. Of als u eerder een ernstige allergische reactie kreeg op een vaccin. Meestal mag u mag het vaccin dan nog steeds wel hebben. Maar als dit het geval is raden we u aan om u dan te laten vaccineren op de Polikliniek Allergologie van het UMCG. We geven u het vaccin dan in kleine stapjes. Onze ervaring is dat het dan meestal goed gaat. 

Een algemeen advies dat voor iedereen geldt is dat u  15 minuten op de priklocatie moeten blijven. Dit is om er zeker van te zijn dat u geen last heeft van het vaccin voordat u naar huis gaat.

Verschillende allergieën en het vaccin

Mastocytose

Bij mastocytose heeft u meer mestcellen. U heeft een normale afweer. Met mastocytose heeft u wel een grotere kans op ernstige allergische reacties. De samenstelling van de vaccins geeft geen reden om te denken dat u door uw mastocytose een verhoogde kans heeft om allergisch te reageren op dit vaccin. U kunt gewoon de vaccinatie halen.

(Hereditair) angioedeem

Angioedeem (vochtophoping) van de luchtwegen komt voor bij de ernstige vorm van het coronavirus. Dit angioedeem wordt soms behandeld met medicijnen zoals Cinryze® en Firazyr® (icatibant). Deze medicijnen worden ook gegeven bij (hereditair) angioedeem. Dit betekent niet dat u een hoger risico heeft op angioedeem door de vaccinatie. U kunt gewoon de vaccinatie halen. U heeft geen verhoogd risico op bijwerkingen.

Allergie voor voedsel, zoals pinda, melk of ei

Het is ons niet duidelijk waarom de Britse autoriteiten hebben aangegeven dat mensen met een voedselallergie niet gevaccineerd zouden mogen worden. Met de gegevens die bekend zijn, heeft u namelijk geen verhoogd risico om te reageren op het coronavaccin.

Het RNA vaccin Comirnaty® bevat overigens geen ei.

Op dit moment is nog niet duidelijk of het Oxford/AstraZeneca vaccin ei zou kunnen bevatten. Maar zelfs als er mogelijk sporen van ei in een vaccin zitten is onze ervaring dat dit eigenlijk nooit ernstige allergische reacties veroorzaakt. Dit betekent dat zelfs mensen met een allergie voor ei veilig gevaccineerd kunnen worden.

Medicatie-allergie

Mensen met een medicatieallergie hebben geen hogere kans om allergisch te reageren op dit vaccin. Alleen als u een allergie heeft voor de hulpstof PEG mag u het vaccin niet zomaar krijgen. We raden u aan om u te laten vaccineren op de Polikliniek Allergologie.

Allergie voor insecten

Mensen met een allergie voor insecten hebben geen risico op een allergische reactie op het coronavaccin. U kunt zich normaal laten vaccineren. Als u in het verleden immunotherapie heeft gehad voor uw insectenallergie is deze allergie over. Een eventuele waarschuwing geldt dan al helemaal niet meer.

Chronische urticaria

Mensen met chronische urticaria hebben geen verlaagde afweer. U heeft ook geen verhoogd risico om te reageren op het coronavaccin. U kunt zich normaal laten vaccineren.

Onbegrepen anafylactische reacties

U reageert af en toe spontaan met een allergische aanval zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is gevonden. Wij hebben geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico heeft op een allergische reactie op het coronavaccin. U kunt het vaccin gewoon krijgen.

Meer informatie over de veiligheid van het corona-vaccin

•    Rijksoverheid.nl
•    RTL-nieuws
•    Universiteit van Nederland

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram