•  EN 
  • Employee login

Minicollege door Elin Kersten en luchtfietsen bij aftrap Next Education in Niekerk

Print 
11 March 2020

​​​​Meten is weten is de komende maanden het motto van tien basisscholen van de Stichting Quadraten in de gemeente Westerkwartier. In het kader van het project Next Education gaan leerlingen van deze scholen, begeleid door de Rijksuniversiteit Groningen en het Fablab Groningen, aan de slag. De meet-thema’s zijn het weer, bodem, duisternis en luchtkwaliteit. Een deel van de meetapparatuur wordt zelf gebouwd, een deel ontvangen ze in bruikleen van de RUG. Het doel van het project is dat kinderen kennismaken met wetenschap en techniek.

Gezonde lucht is van levensbelang, zeker voor kinderen. De lucht die we iedere dag inademen is van grote invloed op onze longen. Zo is bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan stikstofdioxiden van uitlaatgassen en industrie. Het Longfonds vindt het belangrijk dat we van jongs af aan bewust zijn van het belang van gezonde lucht en juicht dit project daarom toe.

In samenwerking met het Longfonds is een lespakket ontwikkeld. Bovendien gaan leerlingen ook de luchtkwaliteit op school meten. Met een mini-stofzuiger en een kleine computer worden minuscule deeltjes in de lucht gemeten. De leerlingen gaan deze metingen niet alleen vergelijken met de andere deelnemende Quadraten-scholen, maar ook met andere regio’s in Nederland. 

Schone lucht is ook het thema bij de aftrap op 2 maart bij OBS de Opstap in Niekerk. Kinderlongarts Elin Kersten van het UMCG geeft een mini-college over longen en fijnstof. Aansluitend gaan de leerlingen en genodigden een stukje ‘luchtfietsen’. Ze doen een klein rondje Niekerk en onderweg wordt de luchtkwaliteit gemeten.

Bron: Gemeente Westerkwartier​

Follow us on social mediaTwitter