Venogram: röntgenfoto van de ader naar het hart

Een venogram is een onderzoek waarbij we de ader bekijken die bloed naar het hart brengt. We maken daarvoor een röntgenfoto met contrastvloeistof.

We doen een venogram om te zien:

  • waar de aders precies lopen. Bijvoorbeeld om te zien of er genoeg ruimte in de ader is om een extra (of nieuwe) draad van een ICD of pacemaker naar uw hart te brengen. Als er niet genoeg ruimte is in de ader voor een extra draad, dan kijken we of dit aan de andere kant van het hart kan.
  • of er een verstopping in de ader zit, en waar die zit

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. U mag gewoon eten en drinken voor dit onderzoek. U mag ook al uw medicijnen gewoon gebruiken.

  2. Voor dit onderzoek gaat u naar Hartkatheterisatie.

  3. U krijgt een infuus op de arm of op de rug van de hand. We brengen u daarna voor het onderzoek naar de hartkatheterisatiekamer. Dit is een soort operatiekamer. Daar gaat u op de onderzoekstafel liggen.

    Via het infuus spuiten we contrastvloeistof in. Door de contrastvloeistof kunnen we goed de ader naar het hart zien. Dit filmen we met een röntgenapparaat. Dit apparaat beweegt boven uw lichaam.

    Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

  4. Na het onderzoek halen we het infuus weer uit uw arm. U mag na het onderzoek weer naar huis. Het is belangrijk dat u de eerste uren na het onderzoek veel drinkt. Zodat u de contrastvloeistof weer uitplast.

    U krijgt niet meteen na het onderzoek een ICD of pacemaker. Hiervoor komt u op een andere dag terug. Dit hangt af van de uitslag van de venogram.

  5. We bespreken de uitslag meestal meteen met u.

Veiligheid van het onderzoek

Een röntgenapparaat werkt met röntgenstraling. Straling kan slecht voor de gezondheid zijn, maar alleen bij heel veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we heel weinig straling. We maken we alleen röntgenfoto’s als dat echt nodig is.

Wanneer bellen?

U krijgt als u naar huis gaat informatie van ons over wat u moet doen als u klachten krijgt. Bijvoorbeeld klachten zoals:

  • benauwdheid
  • duizeligheid
  • jeuk die niet overgaat
  • rode bultjes of plekjes op de huid

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.