Samenlevingstest

Voor een bevruchting is het noodzakelijk dat de zaadcellen binnendringen in het slijm van de baarmoederhals, dit kan alleen in de vruchtbare periode. De arts kan aan de hand van een vaginale echo en eventueel bloedonderzoek vaststellen wanneer uw vruchtbare periode is.

Voor een bevruchting is het noodzakelijk dat de zaadcellen binnendringen in het slijm van de baarmoederhals. Alleen in de vruchtbare periode, rondom de eisprong, is het slijm van goede kwaliteit. Van tevoren en erna is het slijm taai en kunnen de zaadcellen niet binnendringen. 
De arts zal aan de hand van een vaginale echo en eventueel bloedonderzoek vaststellen wanneer uw vruchtbare periode is. In die tijd maakt u een afspraak voor een samenlevingstest; de medische naam is een postcoïtumtest (PCT). 

De test

De nacht vóór het onderzoek of op de ochtend voorafgaand aan het onderzoek wordt u gevraagd thuis geslachtsgemeenschap te hebben. Sperma heeft de beste kwaliteit als de man twee tot vier dagen van tevoren géén zaadlozingen heeft gehad. 
Op de polikliniek zuigt de behandelaar met een spuitje wat slijm weg bij de baarmoederhals. U voelt hier niets van. Het slijm wordt in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van goed zwemmende zaadcellen.

Uitslag

Bij een goede (positieve) samenlevingstest is de kwaliteit van het slijm goed en zitten er genoeg levende zaadcellen in die voldoende krachtig vooruit zwemmen. Als de test niet goed (negatief) is, kan de behandelaar adviseren het onderzoek na één of twee dagen te herhalen. 
Zijn er dan nog te weinig bewegende zaadcellen, ook als het slijm goed is, dan kan de zaadkwaliteit verminderd zijn. Het is ook mogelijk dat het slijm afweerstoffen (antilichamen) tegen de zaadcellen bevat of dat het slijm zuur is. 

De uitslag van de test geeft, samen met andere uitslagen van het oriënterend fertiliteitsonderzoek, een voorspelling voor de kans op een zwangerschap.

Soms lukt het niet om op het afgesproken tijdstip geslachtsgemeenschap te hebben. Dit komt vaker voor en u kunt dan het secretariaat Voortplantingsgeneeskunde bellen dat de samenlevingstest op de afgesproken dag niet doorgaat. U maakt dan een nieuwe afspraak. Als het onderzoek bij herhaling een probleem oplevert kunt u dit bespreken met uw arts. 

Meer informatie over het onderzoek leest u in de brochure 'Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) (pdf | 275 kB)'.