Ontmoet ons gebruikerspanel!

In onze nieuwsbrief en berichten op social media hebben we het vaak over ze: de leden van ons gebruikerspanel. Bij de ProtheseAcademie kunnen we prothesegebruik niet verbeteren zonder de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen. Daarom heeft de ProtheseAcademie een gebruikerspanel. In dit panel zitten arm- en beenprothesegebruikers die met ons meedenken en ons advies geven. Deze ervaringsdeskundigen vertellen iets meer over zichzelf en over hun rol binnen de ProtheseAcademie.

ProtheseAcademie gebruikerspanel

De belangrijkste reden van de leden om mee te doen met het gebruikerspanel van de ProtheseAcademie is dat ze willen bijdragen aan de verbetering van prothesegebruik. Ook vinden ze het verbeteren van de zorg rondom prothesegebruik voor andere (nieuwe) prothesegebruikers belangrijk. Daarnaast blijven ze ook graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de prothesiologie.

‘'Ik vind dat er nog veel te leren en te verbeteren valt rondom prothesen, en ik leer er zelf ook weer van.'‘
C. Douma
Corina Douma

Elk lid van ons gebruikerspanel heeft een eigen verhaal wanneer het gaat over het gebruik van een prothese. Sommigen zijn bijzonder tevreden met hun hulpmiddel, terwijl anderen veel problemen ervaren. Deze verschillen in ervaringen helpen ons bij de ProtheseAcademie om een breder beeld te krijgen van de uitdagingen (maar ook de successen) waar prothesegebruikers mee te maken hebben. Ervaringsdeskundigen spelen namelijk een cruciale rol in onderzoek aldus het gebruikerspanel. Zij kunnen aangeven wat belangrijk is voor de prothesegebruiker zelf en waar de huidige tekortkomingen liggen, maar meteen ook oplossingsrichtingen aanduiden.

‘'Als deelnemer aan het gebruikerspanel ben ik geen ‘patiënt’ of ‘prothesedrager’ meer. Mijn inbreng wordt serieus genomen. Ik voel me van belang en mijn meningen lijken even zwaar mee te tellen als die van ‘echte’ academische onderzoekers.'‘
F. Bakx
Frank Bakx

Voordat onze gebruikers meededen aan de ProtheseAcademie had niet iedereen ervaring met (wetenschappelijk) onderzoek. Meerdere panelleden gaven aan dat ze niet op de hoogte waren van hoe zij daar aan konden bijdragen. Zoals Wybe Kloppenburg zegt: ‘Ik dacht dat het allemaal projecten waren geleid door fabrikanten/leveranciers, maar ik ben positief verrast dat veel onderzoek ook wordt gedaan door studenten.’

Deelname aan dit panel heeft de leden geleerd hoe belangrijk brede communicatie en samenwerking zijn. Niet iedereen wist bijvoorbeeld dat er zoveel verschil zat in gebruikerservaringen. Veel genoemde problemen binnen het panel gaan over informatieverstrekking. Voor prothesegebruikers is het bijvoorbeeld vaak onduidelijk welke mogelijkheden er zijn voor voorzieningen. Daarom besteden we hier veel aandacht aan  met het panel. Zij vinden daarom ook dat onze onderzoeksresultaten breed gedeeld moeten worden via nieuwsbrieven, websites, sociale media, en bijeenkomsten met revalidatiecentra, prothesemakers en de gebruikers zelf. Zo kan iedereen profiteren van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen.

Als laatste is de belangrijkste tip voor andere prothesegebruikers van de leden van het gebruikerspanel: blijf doorvragen. Kom op voor jezelf en wees niet bang om te vragen. Jouw comfort en tevredenheid met je prothese zijn van het grootste belang.

‘'Door onze ervaringen en inzichten te delen bij de ProtheseAcademie, hopen we dat andere prothesegebruikers zich ondersteund voelen en dat we samen zorgen voor betere prothesezorg.'‘
Leden van het gebruikerspanel