De ProtheseAcademie

Een arm- of beenprothese kan het leven van een gebruiker een stuk beter maken. Toch hebben veel mensen helaas in meer of mindere mate problemen met het gebruiken van hun arm- of beenprothese in hun eigen huis. Hierbij kan het om allerlei soorten problemen en protheses gaan. De ProtheseAcademie is de plek waar we proberen oplossingen te vinden voor die problemen.

Hoe doen we dat?

ProtheseAcademie logo De problemen van prothesegebruikers willen we oplossen door alle kennis die er is over arm- en beenprotheses in Nederland te bundelen. Er zijn veel verschillende partijen die allemaal een stukje kennis hebben over prothesegebruik. Bij de ProtheseAcademie werken zij samen om het gebruik van protheses en prothesezorg te verbeteren. Samen doen we onderzoek, in theorie en praktijk. Bij deze onderzoeken krijgen we ook de hulp van prothesegebruikers. Zo zorgen we ervoor dat arm- en beenprotheses thuis ook echt beter te gebruiken zijn.

Bij de ProtheseAcademie onderzoeken verschillende partijen samen hoe we een probleem kunnen oplossen. Deze onderzoeken noemen wij ook wel projecten. Wij maken onderscheid tussen 2 soorten projecten:

  • Onderzoeksprojecten: grote wetenschappelijke studies.
  • Praktijkgerichte projecten: projecten die gericht zijn op vernieuwing of bestaande kennis in de praktijk brengen.

Onze praktijkgerichte projecten worden uitgevoerd door studenten van verschillende opleidingen: de zorgprofessionals en onderzoekers van de toekomst. Bekijk met welke projecten we nu bezig zijn.

Stel uw vraag

Loopt u ergens tegenaan bij het gebruiken van uw arm- of beenprothese en kunt u op onze site geen oplossing vinden? Laat uw vraag dan bij ons achter! Misschien gaan de studenten van verschillende opleidingen wel voor u op zoek naar een antwoord. U kunt uw vraag naar ons toesturen via de e-mail.

Wat gebeurt er als ik een vraag instuur?

Wanneer u een vraag heeft ingestuurd, krijgt u een bevestiging via de mail. Het kan voorkomen dat wij meer informatie van u nodig hebben over uw vraag. In dat geval sturen we u een e-mail.

Helaas kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Daarom leggen we uw vraag eerst voor aan ons gebruikerspanel en onze experts. Zij bepalen of de vraag relevant is en of de ProtheseAcademie hier door middel van studentenopdrachten antwoord op kan geven. We houden u op de hoogte als we een antwoord gaan zoeken op uw vraag. Dit antwoord komt op deze website te staan, zodat andere prothesegebruikers deze informatie ook kunnen gebruiken. U krijgt van ons een e-mail zodra we een oplossing of antwoord hebben gevonden.

Gebruikerspanel

We kunnen het prothesegebruik in de thuissituatie niet verbeteren zonder de kennis van de gebruikers zelf. Daarom hebben we een gebruikerspanel. Dit panel bestaat uit minimaal 10 arm- en beenprothesegebruikers, met verschillende achtergronden.
Samen met het gebruikerspanel bepalen we welke problemen of vragen we gaan onderzoeken. Leden van het gebruikerspanel werken ook zelf mee bij de uitvoering van de projecten. Ook vragen we het panel om feedback te geven over de resultaten van uitgevoerde onderzoeken, en de toepassing ervan in de praktijk.

Het gebruikerspanel komt hiervoor ongeveer 3 keer per jaar samen.

Meedoen aan het gebruikerspanel?

Heeft u een arm- of beenprothese en wilt u lid worden van het gebruikerspanel van de ProtheseAcademie? Laat het ons weten via e-mail.

Gebruikerspanel

Samenwerking met anderen

Om de prothesezorg te verbeteren werken verschillende partijen samen aan het ontwikkelen van kennis over arm- en beenprotheses. Bekijk alle aangesloten partijen.

Protheseacademie netwerk

Financiering

De ProtheseAcademie wordt gefinancierd door ZonMw, programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis van augustus 2022 tot augustus 2028.

Volg ons op social media

Contact

Meer weten over de Protheseacademie? Stuur een e-mail.