Pessarium: behandeling van een verzakking

Een pessarium is een soort kunststof kapje of ring in de vagina. Een pessarium is een behandeling voor een verzakking van de baarmoeder. Het heet ook wel een vrouwenring of een pessarium ring.

Een pessarium helpt bij problemen van de bekkenbodem. Bijvoorbeeld bij een verzakking, zoals een verzakking van de baarmoeder en/of voorwand van de vagina (blaasverzakking). Ook bij ongewenst urineverlies (incontinentie) kan een pessarium helpen. Bij een darmverzakking (verzakking van de achterwand van de vagina) helpt een pessarium minder goed.

Soorten pessaria

Er zijn verschillende soorten pessaria. Ze zijn meestal gemaakt van soepel siliconen. Pessaria zijn helemaal dicht of ze hebben een gat in het midden. De vorm is bijvoorbeeld rond, ovaal, een kubus of een halve maan. De grootte wisselt van een paar centimeter tot meer dan 10 centimeter. Welke vorm en welke grootte voor u het beste is, hangt af van het type verzakking.

Hoe werkt een pessarium?

De ring duwt de blaas of de baarmoeder terug op de goede plek. Hierdoor worden de klachten minder worden of verdwijnen zelfs. Het pessarium ligt aan de voorkant tegen het schaambeen en aan de achterkant achter de baarmoedermond. Als u geen baarmoeder meer heeft, komt het pessarium in de top van de vagina.

Wat merkt u van een pessarium?

Een pessarium dat goed past, voelt u niet. Ook niet tijdens seks. U kunt ook gewoon tampons gebruiken als u (nog) menstrueert.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. U hoeft zich niet iets speciaals te doen of te laten voor de afspraak.

  2. U gaat voor het inbrengen van het pessarium naar polikliniek Gynaecologie.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. U kleedt zich van onder uit en u gaat op onderzoeksbank liggen met de benen in de steunen. U krijgt eerst een inwendig onderzoek om te bepalen welk pessarium geschikt is. Daarvoor voelt de arts met de vingers hoe wijd de vagina is. De arts plaatst daarna het pessarium in de vagina. Het pessarium ligt aan de voorkant tegen het schaambeen en aan de achterkant achter de baarmoedermond. Als u geen baarmoeder meer heeft, komt het pessarium in de top van de vagina.

    De arts voelt met de vingers of het pessarium goed ligt. Als dat niet zo is, krijgt u meteen een ander pessarium dat beter past.  

    Het inbrengen duurt een paar minuten.

    Na de behandeling mag u direct naar huis.

  4. Meestal controleren we 1 keer in het half jaar uw pessarium. We kijken of het nog goed zit en maken het schoon. Sommige soorten controleren we vaker. Als dat bij u zo is, bespreekt de arts dit met u.

    Zelf schoonmaken

    Als u het pessarium zelf in de vagina kunt zetten, komt u 1 keer per jaar langs voor controle. U kunt het in de tussentijd ook zelf uithalen en schoonmaken. Het pessarium moet in ieder geval 1 keer per jaar schoon worden gemaakt. Vaker mag.

  • Soms raakt de wand van de vagina geïrriteerd door het pessarium. U krijgt dan last van afscheiding of bloedverlies. Uw arts geeft u hiervoor vaginale tabletjes, crème of zetpillen met een lage dosis oestrogeen hormonen.

    Het pessarium kan pijn doen als het niet op de goede plek zit. Met uw vinger kunt u het van plaats veranderen.

Bijwerkingen

Soms raakt de wand van de vagina geïrriteerd door het pessarium. U krijgt dan last van afscheiding of bloedverlies. Uw arts geeft u hiervoor vaginale tabletjes, crème of zetpillen met een lage dosis oestrogeen hormonen.

Het pessarium kan pijn doen als het niet op de goede plek zit. Met uw vinger kunt u het van plaats veranderen.

Extra informatie

Extra informatie over het pessarium staat op de site van de Gynaecoloog.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Gynaecologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.