Perifeer zenuwletsel: over de ziekte

Wanneer er sprake is van een zenuwaandoening voelt u meestal tintelingen of doofheid in het gebied dat de getroffen zenuw verzorgt. Ook kan het zijn dat u verlies of volledige uitval heeft van één of meerder spieren.

​​​Een zenuwaandoening kan ontstaan door druk van binnenuit of van buitenaf (de zenuw komt in de knel), door rek, een ongeval, een infectie of een neurologische aandoening. Bij een ongeval ontstaat meestal een gedeeltelijke of volledige doorsnijding van een zenuw. 

Behandeling in het Hand- en Polscentrum

Operatief 

De mogelijkheid om met een operatie zenuwfuncties te herstellen, is meestal beperkt. Alleen bij traumatisch letsel is in enkele gevallen een operatie mogelijk. Of een operatie mogelijk is en wat voor resultaat er behaald kan worden, is afhankelijk van het type letsel, leeftijd en algemene conditie. Wanneer er sprake is van een doorsnijding van de zenuw zou deze gehecht kunnen worden. De plastisch chirurg hecht dan beide uiteinden van de zenuw weer aan elkaar of maakt gebruik van een deel van een zenuw elders uit het lichaam (meestal uit het been), die tussen de zenuwuiteinden wordt gehecht.

De operatie wordt uitgevoerd onder een zogenoemde plexus of algehele anesthesie.

Conservatief (zonder operatie)

U wordt op de afdeling revalidatie gezien door de revalidatiearts of verpleegkundig specialist . Daarna wordt u verwezen naar de handtherapeut.

Na operatief herstel van de zenuw dient de zenuwnaad gedurende 3 weken beschermd te worden. Dit gebeurt m.b.v. gips of een kunststof spalk die voorkomt dat er rek op de zenuwnaad komt. Na 3 weken start u met rustig oefenen en wordt de belastbaarheid langzaam opgebouwd. Na 6 weken is de hand meestal weer normaal belastbaar. Het herstel van de zenuw kan echter nog weken, maanden en zelfs wel meer dan een jaar duren. De duur van het herstel is afhankelijk van de afstand van het letsel tot de spier of huid die de zenuw verzorgt. De groei van een zenuw bedraagt ongeveer 1 mm per dag. 

Totdat de zenuw hersteld is, is de behandeling gericht op:

  • Onderhouden van de beweeglijkheid van de gewrichten. Drie weken na de operatie wordt hiermee gestart.
  • Oefeningen om de zenuw te laten glijden: starten drie weken na de operatie.
  • Voorkomen van verkortingen van structuren in de arm en hand met behulp van spalken. Deze worden veelal ‘s nachts gedragen.
  • Ondersteunen van gewrichten of een beweging met behulp van de spalk zolang de spierfunctie nog niet is hersteld.
  • Wanneer de spierfunctie gaat herstellen, oefeningen doen om deze spieren te stimuleren en trainen.
  • Stimuleren van het gevoel.