Oracale fysiotherapie

Het kaakgewricht is één van de belangrijkste gewrichten in ons lichaam. We gebruiken het intensief.

De kaakspieren zorgen ervoor dat de onderkaak beweegt en maken dat we kunnen bijten, slikken en kauwen, maar ook spreken, zingen, blazen, geeuwen, lachen en zoenen.

Kaakklachten

Spieren en gewrichten die niet goed functioneren kunnen last veroorzaken. De klachten die het meest voorkomen zijn pijnlijke of vermoeide kauwspieren, een knappende kaak, een beperkte mondopening of uitstralende pijn naar hals en hoofd. 

Oorzaken

Het kaakgewricht ligt net voor uw oor. Het bestaat onder meer uit botten en banden, uit een discus, zenuwen en bloedvaten, eromheen liggen spieren. Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • kleine discusverschuivingen

  • slijtage

  • verhoogde spierspanning

  • ongewenste gewoonten zoals klemmen en knarsen.

De orofaciaal fysiotherapeut

De orofaciaal therapeut is een algemeen fysiotherapeut die ook uitgebreid is geschoold op het gebied van het bewegen van de kaak. De NVOF is de erkende specialistenvereniging voor Orofaciale Fysiotherapie en maakt onderdeel uit van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
De beroepsinhoudelijke vereniging NVOF stelt hoge eisen aan de kennis en kunde van de leden. De NVOF organiseert onder meer het programma voor verplichte bij- en nascholing.  Er zijn ruim 160 orofaciaal fysiotherapeuten aangesloten bij de NVOF. Onder aan de pagina vindt u de link naar de website van de NVOF, daar kunt u zoeken naar een orofaciaal therapeut bij u in de buurt.

Verwijzen

Voor orofaciale therapie heeft u geen verwijzing nodig van de (huis)arts. U kunt zelf rechtstreeks een afspraak maken met de therapeut van uw keuze.