Open been: over de ziekte

Een ‘open been’ heet in de medische terminologie ‘ulcus cruris’ of letterlijk ‘zweer aan het onderbeen’. Het is een open plek of wond aan het onderbeen die ontstaat door een stoornis in uw bloedsomloop en die zonder behandeling slecht geneest.

De wond kan er verschillend uitzien (open en vochtige plek of juist korstig) en ook de kleur en grootte van de plek kunnen sterk verschillen. 

Oorzaken

Een open been kan verschillende oorzaken hebben, die soms in combinatie met elkaar voorkomen.

 

 • Aderproblemen
  Uw aders voeren uw bloed niet af. Hierdoor hoopt vocht zich op in uw voet en onderbeen. Uw huid gaat strak staan, wordt niet goed doorbloed en wordt daardoor erg kwetsbaar. De drie meest voorkomende oorzaken van aderproblemen zijn spataders, trombose en onvoldoende werking van de kuitspieren.
   
 • Slagaderproblemen
  Als uw slagaders vernauwd zijn, ontstaan er problemen in de bloedaanvoer. Hierdoor krijgen weefsels te weinig zuurstof en voedingsstoffen uit het bloed, waardoor wonden kunnen ontstaan.
   
 • Problemen in de haarvaatjes van uw huid
  Bij aantasting van de kleinste bloedvaten (de haarvaatjes) wordt uw huid minder goed doorbloed. Uw haarvaatjes kunnen ontstoken raken, wat kan leiden tot ontstekingen van uw huid.
   
 • Gecombineerde oorzaken
  Soms zijn er meerdere oorzaken, zoals suikerziekte in combinatie met het langdurig hebben van een hoge bloeddruk.

Behandeling

Het doel van de behandeling is dat uw wond geneest en het voorkomen van nieuwe wonden. Hiervoor moet de huiddoorbloeding verbeterd worden en de bloedsomloop zo goed mogelijk worden hersteld.

 • Wondbehandeling
  Uw arts, de verpleegkundige of de doktersassistente maakt de wond regelmatig schoon en verbindt hem opnieuw. Zit de wond op uw voet en bovendien op een plek waar bij het staan en lopen druk op komt (hak, bal, wreef, enkel), dan moet de druk ontlast worden. Dit heet ‘polsteren’. Hierbij worden drukplekken vrijgelegd waardoor het verband overal gelijke druk geeft.
   

 • Zwachtelen (ambulante compressie therapie) 
  Uw arts, de verpleegkundige of de doktersassistente zwachtelt uw wond als aderproblemen de oorzaak zijn van uw open been. Hij zwachtelt uw been in van uw voorvoet tot uw knie. Doel van het zwachtelen is dat het vocht uit uw been verdwijnt. Dit komt doordat uw kuitspier door lopen en beweging in combinatie met de druk door de zwachtels het vocht uit uw benen pompt. Voldoende blijven lopen is daarom belangrijk.
   
 • Therapeutische elastische kousen
  Waarschijnlijk kan de onderliggende oorzaak van uw open been (de aderproblemen) niet worden verholpen. U heeft dan permanente hulpmiddelen nodig om de bloedsomloop in uw been op gang te houden. Een voorbeeld hiervan is een therapeutische elastische kous. Deze kous wordt op maat gemaakt. Als u kousen voor beide benen krijgt is het daarom belangrijk dat u de linker- en rechterkous goed uit elkaar houdt omdat ze verschillende zijn.
   
 • Behandeling bij slagaderproblemen
  Eventuele behandeling van een stoornis van de bloedaanvoer gebeurt door een vaatchirurg. Hij bekijkt of een operatie of dotterbehandeling mogelijk is.

Uitgebreide informatie over de oorzaken van een open been en de behandeling hiervan vindt u in de brochure ‘open been’. Deze brochure kunt u onder aan deze pagina downloaden.

Gerelateerde informatie 

Vereniging van vaatpatienten

Brochure open been