Nierstenen

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar een uroloog in het UMCG omdat u pijn heeft in uw onderrug of in de zijkant van uw buik. Dit kan betekenen dat u nierstenen heeft.

De meeste mensen hebben twee nieren. Nieren zijn ongeveer twaalf centimeter groot en liggen aan de binnenkant van de rug, ter hoogte van uw middel. In de nieren wordt urine gemaakt. De urine gaat via twee urineleiders naar uw blaas, waarna het wordt uitgeplast.

De nieren hebben drie belangrijke functies:

  • het verwijderen van afvalstoffen
  • het regelen van de vochtbalans
  • het aanmaken van hormonen

Ontstaan van nierstenen

Als de urine in de nieren te veel afvalstoffen bevat, kunnen er kleine kristallen ontstaan. Deze kristallen worden bij de meeste mensen gewoon uitgeplast. Als de kristallen achterblijven, kunnen er nierstenen ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld doordat u:

  • te weinig drinkt
  • te veel zweet
  • een urineweginfectie heeft
  • te veel eiwitten eet, met name veel vlees.

Ook kunnen bepaalde zouten of medicijnen nierstenen veroorzaken.

Niersteenaanval

Een niersteenaanval ontstaat als een niersteen vanuit de nier de urineleider inschiet en daar blijft steken. Doordat de steen vastzit in de urineleider, kan de urine niet goed worden afgevoerd. De nieren raken hierdoor steeds verder gevuld met urine. Deze stuwing kan veel pijn geven.

Nierstenen geven niet altijd klachten. Pas als een niersteen vast komt te zitten, ontstaat pijn. Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller, en komt de pijn in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt vaak door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Tijdens een niersteenaanval is iemand rusteloos en loopt deze persoon vaak rond. Andere mogelijke klachten zijn misselijkheid, overgeven, zweten, bloed in de urine en vaker aandrang om te plassen.

Onderzoek

Na een eerste gesprek onderzoekt de uroloog u lichamelijk,en dan vooral uw urinewegen en buik. Mogelijk krijgt u aanvullende onderzoeken om de oorzaak van uw klacht te achterhalen, zoals:

De uroloog informeert u over de onderzoeken die nodig zijn. 

Behandeling

Als u een niersteenaanval heeft, is het belangrijk dat er als eerste iets aan uw pijn wordt gedaan. Meestal geeft de uroloog u medicijnen die de spieren van de urinewegen helpen ontspannen. De urinewegen worden hierdoor ruimer, waardoor u de steen kunt uitplassen. Als de steen te groot is om uit te plassen, kunnen we de steen kleiner maken of weghalen, bijvoorbeeld door

Als dit nodig is, informeert de uroloog u daarover.​ Er worden in het UMCG geen behandelingen met de niersteenvergruizer meer gedaan. ​

Veel drinken

Door veel water te drinken, kunt u mogelijk nierstenen voorkomen. Drink, verspreid over de hele dag anderhalf tot twee liter water, zonder koolzuur. Als u al eerder nierstenen heeft gehad, is het belangrijk om nog meer water te drinken: zo’n tweeënhalf tot drie liter per dag.