Neusbijholtes verruimen

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw neusbijholtes te laten verruimen. Het doel van de operatie is de ventilatie en de mogelijkheid tot slijmafvoer van de neusbijholtes te verbeteren.

Door het verruimen van de neusbijholtes kunnen ontstekingen genezen en hoofdpijnklachten verdwijnen. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving verricht op de polikliniek KNO (Fonteinstraat 1).

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen dan is het noodzakelijk dat u hier minimaal twee weken voor de ingreep mee stopt. U mag wel paracetamol gebruiken.

Op de dag van de ingreep hoeft u niet nuchter te blijven. Dit betekent dat u mag eten en drinken voor de operatie. Het is zelfs goed als u een lichte maaltijd (bijvoorbeeld een broodmaaltijd) gebruikt.

Door de medicijnen die u voor en tijdens de ingreep krijgt kunt u suf worden. Het is dan ook niet verstandig om na de operatie zelf te rijden of op een andere manier actief aan het verkeer deel te nemen. Regel daarom vooraf dat iemand u naar huis rijdt. Op de polikliniek kan ook een taxi voor u worden besteld (de kosten van de taxi zijn voor eigen rekening).

De behandeling

Vanaf het moment dat u zich meldt bij de balie op de polikliniek wordt u begeleid door een verpleegkundige.

Een half uur voor de operatie wordt uw neus verdoofd met watten. Deze watten zijn gedrenkt in een verdovende en neusverruimende vloeistof. U krijgt een tabletje om u te laten ontspannen en een injectie in de dijspier als extra pijnstiller. Na ongeveer een half uur verwijdert de KNO-arts de watten en krijgt u nieuwe watten in uw neus die in een extra sterke verdovingsvloeistof zijn gedrenkt. Na vijf tot tien minuten begint de arts met de ingreep.

De ingreep duurt een uur, maar kan afhankelijk van de individuele situatie korter of langer duren.

Na de behandeling

Na afloop van de ingreep brengt de verpleegkundige u naar de uitslaapkamer. U kunt hier in alle rust bijkomen van uw operatie en de verdoving. Na een uur mag u weer eten en drinken. Na twee uur komt de KNO-arts bij u langs om te beoordelen of u weer naar huis kunt. Bent u ouder dan vijftig jaar, dan is de kans op nabloeding iets groter. Voor de zekerheid wordt dan een bed op de verpleegafdeling van KNO (A1) gereserveerd.

Na de behandeling geeft de verpleegkundige u een injectie om een zwelling en ontsteking in het operatiegebied tegen te gaan. Als u suikerziekte heeft, is het verstandig om uw bloedsuiker een keer extra te (laten) controleren. Het is mogelijk dat uw bloedsuikerspiegel door het medicijn is verhoogd.

Weer naar huis

U krijgt een neusspray mee naar huis die u moet gebruiken tot de volgende controle op de polikliniek, veertien dagen na de ingreep. Tijdens de controle wordt uw neus verdoofd om deze goed te kunnen schoonmaken.

Het is belangrijk dat u zich thuis aan de volgende leefregels houdt:

  • peuter niet in uw neus;
  • snuit uw neus niet, maar haal uw neus zo nodig op;
  • nies met uw mond open;
  • buk niet, maar ga door uw knieën;
  • pers niet op het toilet;
  • verricht geen zware lichamelijke arbeid;
  • sport niet;
  • til geen zware dingen;
  • voorkom ook andere momenten waarbij de druk in uw neus toeneemt;
  • gebruik niet te warm water onder de douche.

Als uw behandelend arts u een neusspray heeft voorgeschreven, gebruik deze dan tot het sprayflesje leeg is.

Uw behandeld arts kan u vragen om uw neus te spoelen met een zoute spoelvloeistof. U spoelt hiermee zes tot acht keer per dag en gaat door tot de controle op de polikliniek. De spoelvloeistof kunt u zelf bereiden: kook een liter water, laat het afkoelen en voeg er negen gram keukenzout aan toe. Maak dagelijks nieuwe spoelvloeistof.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek KNO bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.