Myocardscintigrafie met adenosine

Een myocardscintigrafie met adenosine is een onderzoek naar de bloedvoorziening van de hartspier met behulp van een radioactieve vloeistof.

Dit onderzoek vindt plaats op twee achtereenvolgende dagen. Tussendoor gaat u naar huis of naar de afdeling waar u bent opgenomen. Op de eerste dag vindt het onderzoek in rust plaats, bij het onderzoek op de andere dag krijgt u een infuus met adenosine toegediend, dat de hartspier stimuleert. De volgorde van het onderzoek kan variëren. Bij de onderzoeken krijgt u een radioactieve vloeistof ingespoten.

Voorbereiding op het onderzoek

Eten of drinken kan invloed hebben op de uitslag van het onderzoek. Voor het onderzoek moet u daarom nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 18.00 vóór de dag van de beide onderzoeken geen koffie, thee, chocola, cacao of cola mag drinken of eten. U mag ook geen caffeïnehoudende medicijnen slikken. Caffeïne zit vooral in pijnstillers zoals paracetamol zoals paracof, panadol plus en finimal.

Als u Dipyridamol (Persantin, Asantin) gebruikt, stop daar dan drie dagen voor het onderzoek mee. Andere medicijnen mag u gewoon gebruiken.

Gerelateerde informatie

Brochure 'Hartonderzoek (Myocardscintigrafie met adenosine)' (pdf | 154kB)

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek NGMB van maandag tot en met vrijdag, tijdens openingstijden.