Scratch-OFO-studie

Deze studie bekijkt of het maken van een lichte beschadiging (scratch) aan het baarmoederslijmvlies zorgt voor een (grotere) kans op een spontane zwangerschap bij paren met onverklaarbare vruchtbaarheid.

Wat onderzoeken we?

Bij scratching beschadigen we het baarmoederslijmvlies een klein beetje. Het idee is dat er zo  een lichte ontstekingsreactie ontstaat. Dit zorgt er mogelijk voor dat het baarmoederslijmvlies beter voorbereid is op de innesteling van een embryo.

Deze studie vergelijkt 2 behandelingen: 

  • De standaard behandeling. Geen scratching van het baarmoederslijmvlies bij vrouwen.
  • Scratching van het baarmoederslijmvlies.

Het doel van dit onderzoek is te bepalen of het uitvoeren van scratching van het baarmoederslijmvlies een gunstig effect heeft op de kans op zwangerschap in de periode daarna. Als dit zo is dan kunnen we met een eenvoudige handeling (scratching) de kans op zwangerschap vergroten.

Bij een eerder onderzoek is gebleken dat de Scratch weinig bijwerkingen geeft.

Wie kan er meedoen?

Heb je een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) gehad en is er geen oorzaak gevonden waarom je niet zwanger bent geworden? En begin je niet met een vruchtbaarheidsbehandeling omdat er nog een goed kans is op een spontane zwangerschap? Dan kunnen we je  vragen mee te doen aan de Scratch-OFO-studie. Soms is het niet mogelijk om mee te doen,  bijvoorbeeld als je herhaald miskramen hebt gehad of je endometriose graad 3 of graad 4 hebt. 

Meer weten?

Neem contact op met het onderzoeksteam.