[email protected] II studie

[email protected] II is een onderzoek naar thuismonitoring bij zwangeren. Zwangeren met een hoog risico op een te hoge bloeddruk meten en controleren thuis zelf hun bloeddruk. Dit doen zij met de [email protected] app. Zwangeren hoeven daardoor niet meer zo vaak naar het ziekenhuis voor deze onderzoeken.

Wat onderzoeken we?

De [email protected] II studie onderzoekt:

  • de mogelijkheid van het gebruik en de invoer van het [email protected] platform in de zorg van zwangeren
  • het effect van de invoer van [email protected] op de zorg van zwangeren

We kijken onder andere naar de veiligheid van het platform en naar het aantal bezoeken aan de polikliniek. We onderzoeken ook wat er nodig is om het platform succesvol in te voeren in een ziekenhuis.

De afdeling verloskunde van het UMC Utrecht leidt het onderzoek. Het onderzoek gebeurt in 8 tot 12 ziekenhuizen in Nederland. In totaal kunnen 750 zwangeren meedoen aan het onderzoek.

Wie kan mee doen?

[email protected] is voor zwangere vrouwen die langer dan 12 weken zwanger zijn, en die 1 of meer van deze aandoeningen heeft of heeft gehad:

  • zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) in een eerdere zwangerschap
  • een chronisch hoge bloeddruk (pre-existente hypertensie)
  • nieraandoeningen
  • hartaandoeningen
  • een hoge bloeddruk en nu 34 weken of korter zwanger zijn

De gynaecoloog of verloskundige vraagt of je mee wilt doen aan dit onderzoek. Je beslist zelf of je dat wilt of niet. Ook als je niet gevraagd wordt, kun je toch meedoen. Maar check dan eerst of je aan de voorwaarden voldoet, zoals die hierboven staan. Geef daarna aan bij je zorgverlener dat je mee wilt doen. Die checkt dan nog extra of dat kan.

Hoe werkt het?

We vragen zwangeren om van maandag tot en met vrijdag voor 10.00 uur hun bloeddruk in te sturen. Dus niet in het weekend!

Je krijgt op 2 momenten een vragenlijst per mail. De eerste keer is 3 weken na het starten met de thuismetingen, de tweede keer 4 weken na de bevalling. Deze vragen gaan over de app en de thuismetingen. Invullen kost ongeveer 10 minuten.

Heb je een bloeddruk hoger dan 140 (bovendruk) of hoger dan 90 (onderdruk) of gezondheidsklachten? Dan vul je ook nog via de app een korte vragenlijst in over je gezondheid.

Meer weten?

Voor meer informatie over de studie of als je mee wilt doen, kun je terecht bij je gynaecoloog of verloskundige.