Psilocybinestudie​

De Psilocybinestudie is een studie naar de effecten van psychedelica bij patiënten vanaf 18 jaar met therapieresistente depressie.

Wat onderzoeken we?

Psilocybine is een stof die voorkomt in sommige paddenstoelen en truffels. Psilocybine heeft invloed op de manier waarop je hersenen werken. Hierdoor kunnen je waarnemingen en gedachten veranderen. Deze stof heet ook wel een psychedelicum.

In deze studie onderzoeken we de effectiviteit, veiligheid en de optimale dosering van psilocybine bij mensen met een depressie en bij wie in de huidige depressieve periode tenminste 2 antidepressiva niet of niet goed genoeg hebben gewerkt.

Het onderzoek start in het voorjaar van 2025.

Doel van het onderzoek

Hardnekkige, therapieresistente depressie is een groot probleem voor patiënten en daarom is het belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Een depressie is therapieresistent als eerdere behandelingen, bijvoorbeeld met medicijnen, niet of weinig hebben geholpen. 

In de laatste jaren zijn er een aantal onderzoeken verschenen, waaruit blijkt dat psychedelica een goed effect hebben op depressieve klachten. Voordat we weten of psychedelica werkt bij mensen met een depressie is het belangrijk om goed onderzoek te doen. 

  • Dit onderzoek wordt gedaan bij mensen vanaf 18 jaar die een hardnekkige, therapieresistente depressieve stoornis hebben. Meedoen aan het onderzoek is mogelijk wanneer:

    • U voor de huidige depressieve periode minstens 2 verschillende medicijnen voor depressie (antidepressiva) geprobeerd heeft, waarbij er weinig of geen effect was, of het antidepressivum onvoldoende werd verdragen.
    • Bij u geen sprake is geweest van een psychiatrische stoornis die gepaard gaat met psychose, zoals schizofrenie of bipolaire stoornis.
    • Er geen sprake is van een borderline persoonlijkheidsstoornis.
    • Er in het afgelopen jaar geen sprake is geweest van verslavingsproblematiek.
    • U geen ernstige medische aandoening heeft.
    • U niet zwanger bent en/of borstvoeding geeft.

    Er zijn nog een paar gevallen waarin u niet mee kunt doen. Een onderzoeker van de studie kan u hier meer over vertellen.

  • Voordat u mee kunt doen, krijgt u een afspraak bij een psychiater. Dit heet ook wel een intake. U vult een aantal vragenlijsten in. We nemen ook wat bloed af, maken een hartfilmpje en controleren urine op drugs en zwangerschap.

    Als u mee kunt doen

    Het is voor dit onderzoek belangrijk dat u de medicijnen tegen depressie (antidepressiva) helemaal afbouwt. U krijgt hierbij begeleiding van een arts. Stoppen met antidepressiva is nodig omdat het mogelijk een negatief effect kan hebben op psilocybine.

    Er zijn ook speciaal getrainde professionals aanwezig. Ze bereiden u voor op de toediening en begeleiden u tijdens de toediening. U kunt tijdens de loop van het onderzoek bij deze professionals terecht met vragen.

    Tijdens het onderzoek

    Iedereen die meedoet, krijgt een bepaalde dosis psilocybine: 25 mg, 10 mg of 1 mg. Welke dosis iemand krijgt, is willekeurig. De studie duurt in totaal 52 weken.

    De studie bestaat uit 3 onderdelen: A, B en C.

    Onderdeel A: 9 weken

    U komt in deze periode 10 keer naar het ziekenhuis. U krijgt op dag 1 en op dag 23 een dosis psilocybine. Tijdens het toedienen luistert u naar muziek. We vragen u tijdens de sessie wat u merkt van de psilocybine. Deze sessie duurt 6 tot 8 uur.

    Onderdeel B: 17 weken

    Na de eerste 9 weken, volgt periode 2. U krijgt u nog een keer psilocybine óf we volgen u voor een langere periode. Welke van de 2 opties voor u geldt, hangt af van de ernst van de depressie aan het einde van onderdeel A. Als de depressie bijvoorbeeld niet genoeg is afgenomen, dan krijgt u nog een keer psilocybine. U komt daarvoor 6 keer naar het ziekenhuis.

    Als de depressie wel voldoende is afgenomen, dan volgen we u 17 weken lang. In die periode komt u 2 keer naar het ziekenhuis en heeft u 2 keer een telefonische afspraak. U vult in deze periode vragenlijsten in die gaan over uw gezondheid. Tijdens de laatste afspraak nemen we weer wat bloed af en onderzoeken we uw urine. U krijgt ook weer een lichamelijk onderzoek en een hartfilmpje (ECG). Mocht het in deze periode toch niet goed gaan, dan krijgt u alsnog psilocybine.

    Onderdeel C: 26 weken

    Onderdeel C werkt hetzelfde als onderdeel B: iemand krijgt nog een keer psilocybine óf wordt voor een langere periode gevolgd. Ook nu hangt de keuze voor het traject weer af van de ernst van de depressie aan het einde van onderdeel B. Is de depressie bijvoorbeeld niet minder geworden, geven we nog een keer psilocybine. De dosis in onderdeel C is voor iedereen 25 mg. U komt daarvoor 6 keer naar het ziekenhuis.

    Als de depressie wel minder erg is, dan gaan we u in die periode volgen. U heeft dan 3 keer een afspraak in het ziekenhuis en 4 keer een telefonische afspraak.

    In de weken na de psilocybinesessie heeft u een paar afspraken met de begeleider om over uw ervaring met de psilocybine te praten.  

  • De studie wordt gefinancierd door Compass Pathways.

  • sRobert Schoever, hoofdonderzoeker

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze studie? Stuur dan een mail aan de onderzoekscoördinator Rianne de Putter.