Medicatiemeting via vingerprik - dried blood spot (DBS)

De 'dried blood spot' (DBS) afname (medicatiemeting via een vingerprik) geeft u de mogelijkheid om thuis zelf bloed te prikken via een vingerprik. Het bloed wordt gebruikt bij het bepalen van geneesmiddelconcentraties in het bloed.

U prikt uzelf in de vinger met behulp van een wegwerp lancet en laat minimaal twee druppels bloed op het filterpapier van de 'blood spot' kaart vallen. Nadat u dit gedaan heeft, kunt u de 'blood spot' kaart opsturen naar het Laboratorium Klinische Farmacie en Farmacologie van het UMCG voor de geneesmiddelbepaling. Het resultaat van de analyse van de bloedspots zullen bij uw volgende bezoek of telefonische afspraak bij de specialist bekend zijn. In het menu aan de linkerkant van deze pagina vindt u een uitgebreide uitleg en een instructievideo over de vingerprik. 

Voordelen DBS

De 'dried blood spot' afname is een goed alternatief voor de veneuze bloedafname (via de aderen), omdat u via DBS minder pijn ervaart. Een ander voordeel is dat u niet meer naar het ziekenhuis hoeft te gaan voor geneesmiddelbepalingen.

Vingerprik foto app

​​Het kan voorkomen dat de bloedspot die u maakt van onvoldoende kwaliteit is. Het is dan niet mogelijk om de geneesmiddelspiegel te meten. We willen u vragen om de instructies in het stappenplan goed te volgen tijdens h​et afnemen van de vingerprik.

Als u twijfelt over de kwaliteit van uw bloedspot kunt u gebruik maken van de vingerprik foto app. U kunt een foto maken van uw bloedspotkaartje en deze foto uploaden naar de foto app. De foto app vertelt u of de gemaakte bloedspot van goede kwaliteit is. Als de kwaliteit onvoldoende is kunt u een nieuw bloedspotje maken. Als de kwaliteit voldoende is kunt het bloedspot kaartje opsturen met de bijgevoegde enveloppe.

Instructies over hoe de app te gebruiken kunt u vinden in de app. De app is beschikbaar in uw browser (u hoeft dus niets te downloaden) op uw laptop, smartphone of tablet. 

Naar de vingerprik foto app

Disclaimer

De app is alleen bruikbaa​r als u gebruik maakt van de kaartjes (Whatmann DMPK-C) die geleverd worden in het UMCG-priksetje. De minimumgrootte van de spots waar de app op controleert gaat uit van een 8 mm pons op het lab. De app is niet geheel vrij van bugs, bij twijfel over de werkzaamheid of het oordeel van de app graag contact opnemen met 050-3611937 of mail naar vingerpriktest@umcg.nl.
De analist op het lab is eindverantwoordelijk voor de kwaliteitsbeoordeling van de​ bloedspots. Dit oordeel kan afwijken van het oordeel van de app.​