Maatschappijgerichte deeltijdbehandeling

Maatschappijgerichte deeltijdbehandeling is een behandelprogramma voor mensen die in het dagelijks leven problemen krijgen door psychische klachten. Samen met lotgenoten werkt u aan uw herstel.

U kunt psychische klachten krijgen omdat u bijvoorbeeld:

  • geen of weinig plezier meer hebt in het leven
  • het gevoel van eigenwaarde kwijt bent geraakt
  • moeite heeft met het leggen van nieuwe contacten of onderhouden van bestaande contacten
  • niet meer (goed) functioneert op uw werk, in uw opleiding of gezin
  • u geen goed dag- en nachtritme heeft
  • geen geschikte daginvulling heeft

U volgt de behandelingen in groepsverband met lotgenoten. Samen oefent u situaties die in het dagelijks leven voor psychische klachten zorgen. U leert uw sterke en zwakke plekken beter kennen en u leert beter gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden. Ook heeft u wekelijks een gesprek met uw behandelaar of een vaste verpleegkundige.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandelingen is dat u het dagelijks leven weer kunt oppakken op een manier waar u zich goed bij voelt. Daarbij is aandacht voor het weer oppakken van uw dagelijkse activiteiten zoals een werkervaringsplek of betaald werk, een opleiding, sporten, hobby’s.

U komt voor een langere periode 3 dagen per week naar het Universitair Centrum Psychiatrie. Het behandelprogramma duurt maximaal 6 maanden. Een behandeldag duurt van 9:00 tot 15:00 uur.

Het team bestaat uit een creatief therapeut, psychomotorisch therapeut, psycholoog, gespecialiseerd verpleegkundige, arbeidstherapeut, arts-assistent en een psychiater. Voordat de behandeling start, maken zij samen met u een behandelplan.

De behandeling stap voor stap

  1. U kunt maatschappijgerichte groepstherapie krijgen als u in behandeling bent bij het Universitair Centrum Psychiatrie. Uw huisarts of medisch specialist kan u naar ons verwijzen. Na de verwijzing krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons voor de intake. Daarin staat hoe u zich op de eerste afspraak voorbereidt.

  2. Voordat u aan het behandelprogramma begint krijgt u een intake. U krijgt een aantal gesprekken en een psychologisch onderzoek. U vult ook een ROM/RoQua vragenlijst in.

    U bespreekt samen de behandeldoelen waaraan u gaat werken. Deze behandeldoelen staan ook in uw behandelplan. Dit plan maken we samen met u aan het begin van de behandeling.

  3. Het behandelprogramma bestaat uit verschillende soorten behandelingen zoals:

    Actieopdrachten, weekendplanning en weekevaluatie

    Samen met de groep bedenkt u actieopdrachten. U oefent situaties die in het dagelijks leven moeilijk zijn en voor psychische klachten zorgen. Door een weekendplanning te maken leert u structuur aan te brengen in uw leven en geeft u uw groepsgenoten inzicht in uw leven buiten de behandeling. Iedere week is er een evaluatie. U neemt samen de week door en maakt afspraken voor de volgende groepsbijeenkomst.

    Daarnaast volgt u als groep:

    • Cognitieve gedragstherapie: U leert hoe u negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten. Hierdoor verandert uw gedrag positief en gaat u zich beter voelen.
    • Psychomotorische therapie: Door lichamelijke oefeningen te doen, leert u anders om te gaan met uw klachten.
    • Beeldende therapie: U werkt met creatieve materialen om vorm te geven aan uw gedachten, ideeën, en gevoelens.
    • Sociale vaardigheidstraining: Tijdens sociale vaardigheidstraining leert u hoe u in sociale situaties makkelijker met andere mensen om kunt gaan.
    • Arbeidstherapie/trajectbegeleiding: Mensen met psychiatrische klachten hebben vaak wat meer moeite bij het kiezen, krijgen of behouden van werk, studie of ander dagbesteding. Arbeidstherapie/trajectbegeleiding helpt daarbij.
  4. Aan het einde van het behandelprogramma krijgt u een eindgesprek. Ook krijgt u opnieuw een psychologisch onderzoek. U vult dezelfde Rom/Roqua vragenlijsten in als bij de start van het behandelprogramma. Als laatste bespreken we de behandeling met u. We horen graag of het programma aan uw verwachtingen heeft voldaan en of er verbeteringen mogelijk zijn. Dit doen we daarna nog 2 keer, na 4 maanden en een jaar.

    Maatschappijgerichte deeltijdbehandeling is één van de behandelingen bij psychische klachten. U bespreekt samen met uw behandelaar welke behandelingen u verder nodig heeft. Dit staat ook in uw behandelplan.

Behandelteam

Het team bestaat uit een beeldend therapeut, psychomotorisch therapeut, klinisch psycholoog, gz- psycholoog, gespecialiseerd verpleegkundige, arbeidstherapeut, arts-assistent en een psychiater. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.