Maatschappijgerichte deeltijdbehandeling

Maatschappijgerichte deeltijdbehandeling is een behandelprogramma voor mensen die in het dagelijks leven problemen krijgen door psychische klachten. Samen met lotgenoten werkt u aan uw herstel.

U kunt psychische klachten krijgen omdat u bijvoorbeeld:

 • geen of weinig plezier meer hebt in het leven
 • het gevoel van eigenwaarde kwijt bent geraakt
 • moeite heeft met het leggen van nieuwe contacten of onderhouden van bestaande contacten
 • niet meer (goed) functioneert op uw werk, in uw opleiding of gezin;
 • u geen goed dag- en nachtritme heeft
 • geen geschikte dagvulling heeft

U volgt de behandelingen in groepsverband met lotgenoten. Samen oefent u situaties die in het dagelijks leven voor psychische klachten zorgen. U leert uw sterke en zwakke plekken beter kennen en u leert beter gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden. Ook heeft u wekelijks een gesprek met uw behandelaar of een vaste verpleegkundige.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandelingen is dat u het dagelijks leven weer kunt oppakken op een manier waar u zich goed bij voelt. En is gericht op het weer oppakken van uw dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk, een opleiding, sporten, hobby’s.

U komt voor een langere periode 3 dagen per week naar het Universitair Centrum Psychiatrie. Het behandelprogramma duurt maximaal 6 maanden. Een behandeldag duurt van 8.45 tot 16.30 uur.

Het team bestaat uit een creatief therapeut, psychomotorisch therapeut, psycholoog, gespecialiseerd verpleegkundige, arbeidstherapeut, arts-assistent en een psychiater. Voordat de behandeling start, maken zij samen met u een behandelplan.

De behandeling stap voor stap

 1. U kunt maatschappijgerichte gestructureerde groepstherapie krijgen als u in behandeling bent bij het Universitair Centrum Psychiatrie. Uw huisarts of medisch specialist kan u naar ons verwijzen. Na de verwijzing krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons voor de intake. Daarin staat hoe u zich op de eerste afspraak voorbereidt.

 2. Voordat u aan het behandelprogramma begint krijgt u een intake. U krijgt een aantal gesprekken en een psychologisch onderzoek. U vult ook een ​ROM/RoQua vragenlijst in.

  U bespreekt samen de behandeldoelen waaraan u gaat werken. Deze behandeldoelen samen zijn uw behandelplan.

 3. Het behandelprogramma bestaat uit verschillende soorten behandelingen zoals:

  Actieopdrachten, weekendplanning en weekevaluatie

  Samen met de groep bedenkt u actieopdrachten. U oefent situaties die in het dagelijks leven moeilijk zijn en voor psychische klachten zorgen.
  Door een weekendplanning te maken leert u structuur aan te brengen in uw leven en geeft u uw groepsgenoten inzicht in uw leven buiten de behandeling. Iedere week is er een evaluatie. U neemt samen de week door en maakt afspraken voor de volgende groepsbijeenkomst.

  Daarnaast volgt u als groep:

  Cognitieve gedragstherapie

  Bij cognitieve gedragstherapie leert u hoe u negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten waardoor u gedrag positief verandert en u zich beter gaat voelen. U volgt ook diverse vaardigheidstrainingen. U leert om op een andere manier met uw klachten om te gaan. U leert bijvoorbeeld hoe u uw grenzen beter kunt aangeven.

  Psychomotorische therapie

  Bij psychomotorische therapie gaat u aan de slag met sport en spel. Door lichamelijke oefeningen te doen, leert u anders om te gaan met uw klachten.

  Beeldende therapie

  Bij beeldende therapie gaat u aan de slag met creatieve materialen om vorm te geven aan uw gedachten, ideeën, en gevoelens.

  Sociale vaardigheidstraining

  Tijdens sociale vaardigheidstraining leert u hoe u in sociale situaties makkelijker met andere mensen om kunt gaan.

  Arbeidstherapie/Trajectbegeleiding

  Mensen met psychiatrische klachten hebben vaak wat meer moeite bij het kiezen, krijgen of behouden van werk, studie of ander dagbesteding. Arbeidstherapie/trajectbegeleiding helpt daarbij.

 4. Aan het einde van het behandelprogramma krijgt u een eindgesprek. Ook krijgt u opnieuw een psychologisch onderzoek. U vult dezelfde Rom/Roqua vragenlijsten in als bij de start van het behandelprogramma. Als laatste wordt de behandeling geëvalueerd. We horen graag van u of het programma aan uw verwachtingen heeft voldaan en of er verbeteringen mogelijk zijn.

  Maatschappijgerichte deeltijdbehandeling is één van de behandelingen bij psychische klachten. U bespreekt samen met uw behandelaar welke behandelingen u verder nodig heeft. Dit staat ook in uw behandelplan.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.