De meeste levertransplantaties worden uitgevoerd bij patiënten met levercirrose. Daarnaast gebeurt dit bij mensen met bijvoorbeeld een ernstige erfelijke stofwisselingsziekte en bij mensen met acuut leverfalen.
Eerste gesprek
Uw arts of specialist kan u verwijzen naar het UMCG. We doen we altijd eerst uitgebreid onderzoek om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een levertransplantatie. Dit gebeurt tijdens een opname of tijdens poliklinische afspraken. U heeft dan op 1 dag gesprekken met verschillende specialisten. Bijvoorbeeld met de MDL-arts, een verpleegkundige en een chirurg die de transplantatie doet. Hierna wordt beoordeeld of de leverziekte zodanig is dat levertransplantatie een optie is. Als dat zo is, wordt u opgeroepen voor een vooronderzoek, de screening.
Het kan ook voorkomen dat uw lever heel plotseling ziek wordt. U wordt dan gelijk opgenomen in het UMCG. Soms is dan met spoed een levertransplantatie nodig.
Vooronderzoek
Voor het vooronderzoek nemen we u ongeveer 1 week op. Soms langer. We bespreken:
- uw conditie en of u nog andere aandoeningen heeft
- welke medicijnen u gebruikt
- de operatiemogelijkheden
We doen ook verschillende onderzoeken. Sommige heeft u al eerder geahd, maar soms is het nodig om die overnieuw te doen. Ook onderzoeken we uw weefsel en bloed. Dat moet namelijk hetzelfde zijn als die van de donor.
Wachtlijst levertransplantatie
Als u geschikt bent voor een transplantatie, dan komt u op de wachtlijst van Eurotransplant in Leiden. Dit is een internationale organisatie die aangeboden organen en weefsels verdeelt en toewijst volgens vastgestelde regels. De wachtlijstperiode kan verschillen van enkele dagen tot langer dan 2 jaar. Tijdens de wachttijd krijgt u wachtpunten. Hoe meer wachttijdpunten u heeft, hoe hoger de kans op een lever. U kunt ook zelf op zoek gaan naar een donor die zijn nier wil doneren, dit noemen we een 'levende donor'.
Een transplantatie is een zware operatie. Daarom bespreken we vooraf samen hoe u zich hier op voorbereidt. Met een goede voorbereiding is de kans op een goed herstel groter. U krijgt bijvoorbeeld advies over voeding, bewegen en stoppen met roken.