Leefstijladvies tijdens en na behandeling

​​​​​Hoe uw lichaam reageert op een behandeling, is niet te voorspellen. U kunt wel dingen doen om de kans dat u de behandeling goed doorstaat en ervan herstelt te vergroten.

Leefstijladvies tijdens en na behandeling

Goede voeding

Goede voeding en een stabiel lichaamsgewicht zijn belangrijk. Goede voeding:

  • is gevarieerd
  • bevat voldoende energie
  • bevat voldoende eiwitten
  • bevat voldoende vocht
  • bevat vitamines en mineralen.

U kunt al uw voedingsvragen stellen aan uw behandelaar. Gebruikt u supplementen? Die hebben soms invloed op de behandeling. Bespreek dit daarom met uw behandelaar. Heeft u problemen met uw voeding of gewicht, of heeft u een grote kans daarop? Uw behandelaar kan u naar een diëtist verwijzen.

Bewegen

Regelmatig bewegen tijdens en uw behandeling kan een belangrijke bijdrage leveren aan uw conditie en uw herstel. Vraag uw behandelaar welke activiteiten voor u geschikt zijn.

Werken

Werken tijdens en na de behandeling kan goed zijn voor uw welzijn en herstel. Het kan afleiding en houvast bieden. Ook kan het contact met collega’s fijn zijn. Of u kunt werken en hoeveel hangt onder meer af van bijwerkingen en uw soort werk. Bespreek uw situatie met uw behandelaar.

Een gezonde leefstijl is belangrijk

Patiënten van het UMCG kunnen ook terecht bij een adviseur op het gebied van leefstijl. Die helpt u bij het maken van gezonde keuzes die van invloed kunnen zijn op uw gezondheid, herstel van een operatie of tijdens uw ziekteproces. De leefstijladviseur geeft bijvoorbeeld tips over een gezond eet- en beweegpatroon, hoe te ontspannen of te stoppen met roken.

Een leefstijlcheck past bij het belang dat we hebben bij gezond ouder worden (healthy ageing). Het voorkomen en vroeg opsporen van ziekte is daarbij erg belangrijk.

Video bekijken Scannen