LCTH-artrodese

Bij een LCTH-arthrodese wordt het bootvormig beentje van de pols verwijderd en de vier polsbotjes die aan pinkzijde van de pols liggen aan elkaar vastgezet.

Het polsgewricht is opgebouwd uit acht kleine botjes die met gewrichtsbandjes aan elkaar verbonden zijn. De acht polsbotjes liggen gerangschikt in twee rijen. “LCTH-arthrodese” staat voor het vastzetten van het gewricht tussen lunatum, capitatum, triquetrum en hamatum.

Patiënten bij wie een LCTH-arthrodese wordt verricht hebben meestal een gescheurd scapho-lunaire bandje of een onopgemerkte breuk van het bootvormig beentje. Door deze letsels ontstaat een abnormale beweeglijkheid tussen de polsbotjes die vervroegde slijtage van het kraakbeen tot gevolg heeft. Slijtage van het kraakbeen geeft pijnklachten en functiebeperkingen. In veel van deze gevallen kan er ook gekozen worden voor een proximale rij carpectomie.
Als de slijtage verspreid zit door de pols kan deze ingreep niet meer verricht worden. Dan is het vastzetten van de pols of een polsprothese nog een behandelingsmogelijkheid.

Als u door de afdeling plastische chirurgie wordt behandeld en een operatie ondergaat, wordt u altijd begeleid door iemand uit een team van ervaren plastisch chirurgen. Uw behandelend chirurg zul u tijdens het voorbereidend gesprek op maat uitleggen wat u kunt verwachten van de operatie.