Inzichtgevende gestructureerde groepsbehandeling

Inzichtgevende gestructureerde groepsbehandeling is een behandelprogramma voor mensen die in het dagelijks leven problemen krijgen door psychische klachten. Samen met lotgenoten werkt u aan uw herstel.

U kunt psychische klachten krijgen omdat u bijvoorbeeld:

 • niet in staat bent of uw werk of studie op een goede zelfstandige wijze vol te houden
 • problemen heeft met het aangaan of onderhouden van relaties en sociale contacten
 • weinig zelfvertrouwen heeft of negatief denkt over uzelf
 • moeite heeft om u eigen grenzen aan te geven
 • u zich onzeker voelt en het moeilijk vindt om beslissingen te nemen
 • u geen goed dag/nachtritme heeft

Bij inzichtgevende gestructureerde groepsbehandeling oefent u samen met lotgenoten situaties die in het dagelijks leven voor psychische klachten zorgen. U leert uw sterke en zwakke plekken beter kennen en u leert beter gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden. Ook heeft u elke week een gesprek met uw behandelaar of een vaste verpleegkundige. 

Het doel van de behandelingen is dat u het dagelijks leven weer kunt oppakken op een manier waar u zich goed bij voelt.

De behandeling stap voor stap

 1. Voor de behandeling bij het Universitair Centrum Psychiatrie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een medisch specialist.

  Na de verwijzing krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons voor de intake. Daarin staat hoe u zich op de eerste afspraak voorbereidt.

 2. Voordat u aan het behandelprogramma begint krijgt u een intake. U krijgt een aantal gesprekken en een psychologisch onderzoek. U vult ook een ROM/RoQua vragenlijst in. U krijgt vragen over uw dagbesteding, werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. U bespreekt samen de behandeldoelen waaraan u gaat werken. Deze behandeldoelen staan ook in het behandelplan dat we aan het begin van de behandeling met u maken.

 3. U komt voor een langere periode 3 dagen per week naar het Universitair Centrum Psychiatrie. Het behandelprogramma duurt maximaal 6 maanden. Een behandeldag duurt van 8.30 tot 16.30 uur.

  De inzichtgevende gestructureerde behandeling bestaat uit verschillende soorten behandelingen zoals:

  Actieopdrachten, weekendplanning en weekevaluatie

  Samen met de groep bedenkt u actieopdrachten. U oefent situaties die in het dagelijks leven moeilijk zijn en voor psychische klachten zorgen.
  Door een weekendplanning te maken leert u structuur aan te brengen in uw leven en geeft u uw groepsgenoten inzicht in uw leven buiten de behandeling. Iedere week is er een evaluatie. U neemt samen de week door en maakt afspraken voor de volgende groepsbijeenkomst.

  Daarnaast volgt u als groep:

  • cognitieve gedragstherapie. U leert hoe u negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten waardoor u gedrag positief verandert en u zich beter gaat voelen.
  • psychomotorische therapie. U gaat u aan de slag met sport en spel. Door lichamelijke oefeningen te doen, leert u anders om te gaan met uw klachten.
  • beeldende therapie. U gaat bezig met creatieve materialen om vorm te geven aan uw gedachten, ideeën, en gevoelens.
  • arbeidstherapie/trajectbegeleiding. Mensen met psychiatrische klachten hebben vaak wat meer moeite bij het kiezen, krijgen of behouden van werk, studie of ander dagbesteding. Arbeidstherapie/trajectbegeleiding helpt daarbij.
 4. Aan het einde van het behandelprogramma krijgt u een eindgesprek. Ook krijgt u opnieuw een psychologisch onderzoek. U vult dezelfde Rom/Roqua vragenlijst in als bij de start van het behandelprogramma. Als laatste bespreken we de behandeling met u. We horen graag of het programma aan uw verwachtingen heeft voldaan en of er verbeteringen mogelijk zijn. Dit doen we daarna nog 2 keer, na 4 maanden en een jaar.

  Inzichtgevende gestructureerde groepsbehandeling is één van de behandelingen bij psychische klachten. U bespreekt samen met uw behandelaar welke behandelingen u eventueel verder nodig heeft. 

Behandelteam

Vanaf het begin zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken bij uw behandeling. Het team bestaat uit een psychiater, een arts-assistent, verpleegkundigen, een arbeidstherapeut, een klinisch psycholoog, een GZ-psycholoog, een beeldend therpauet en een psychomotorisch therapeut. Als het nodig is, betrekken we ook andere disciplines bij uw behandeling. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.