Immunotherapie met inhalatieallergenen

Als u allergisch reageert op stuifmeel, huisstofmijt of huidschilfers van katten, kunt u in aanmerking komen voor immunotherapie. Uw huisarts of specialist kan u voor deze therapie doorverwijzen.

Wat is immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling waarbij u de stoffen waarvoor u allergisch bent (de allergenen) krijgt ingespoten. De concentratie van de allergenen wordt eerst opgebouwd en daarna constant gehouden. Zo went uw immuunsysteem aan de nieuwe stof waardoor u hierop niet meer allergisch reageert. De behandeling moet u enkele jaren volhouden.

Voordelen van immunotherapie

Als de therapie aanslaat, verminderen uw klachten en u hoeft minder medicijnen te gebruiken. Na afronding van de therapie blijft de behandeling vaak nog jaren werken.

Voor wie is immunotherapie geschikt

U kunt naar een allergoloog worden doorverwezen als u ernstige klachten heeft van ogen, neus, keel en longen en onvoldoende reageert op de voorgeschreven medicatie.

Vooraf is niet te voorspellen of de immunotherapie bij u werkt. De therapie is effectiever naarmate u voor minder stoffen allergisch bent. Bij eenderde van de patiënten werkt de therapie heel goed, bij eenderde werkt de therapie een beetje en bij eenderde werkt de therapie niet. Het UMCG onderzoekt wat hiervan de oorzaak is.

Immunotherapie met inhalatieallergenen (pdf | 198 kB)

Heeft u nog vragen?