Hersentumor: behandeling

Als blijkt dat u een hersentumor heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Verpleegkundig consulenten

De verpleegkundig consulent is uw aanspreekpunt tijdens de behandeling. De verpleegkundig consulent werkt nauw samen met uw behandelend arts en uw behandelteam. U en uw naasten kunnen bij de verpleegkundig consulent terecht met al uw vragen over uw ziekte, de behandeling en de gevolgen daarvan voor uw dagelijks leven.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor een hersentumor. Uw behandelplan bestaat uit één of meerdere van deze behandelingen:

Video bekijken Scannen
 • Een operatie is vaak de eerste stap bij de behandeling van een hersentumor. We proberen de tumor dan zo goed mogelijk weg te halen. Deze operatie heet een craniotomie en is bedoeld om u te genezen of om uw klachten minder te maken en uw leven te verlengen.

 • Soms kunnen we een hersentumor niet opereren. Bijvoorbeeld als we er niet goed bij kunnen of als iemand de operatie lichamelijk niet aankan. Om de groei van de tumor dan te remmen of te stoppen, is bestraling van het hoofd een mogelijkheid. Ook bestralen we soms na een operatie. Als we de tumor tijdens een operatie niet helemaal weg kunnen halen, bijvoorbeeld. In beide gevallen is de behandeling erop gericht uw kwaliteit van leven te behouden, uw leven te verlengen en klachten minder te maken. Bestraling geven we vaak samen met chemotherapie.

  Sommige patiënten met een hersentumor kunnen protonentherapie krijgen. Dit geldt vooral voor patiënten met een langzaam groeiende hersentumor. Protonentherapie kan bij deze patiënten bijwerkingen voorkomen die vaak pas 5-10 jaar na de behandeling ontstaan, zoals geheugen- en concentratiestoornissen.

  ‘Tijdens de protonentherapie kun je naar je eigen muziek luisteren of naar de radio. Meestal was ik na één liedje alweer klaar. En iedereen was altijd zo lief voor me, niks was te gek om te vragen. Het gebouw is ook mooi, er hangt een fijne sfeer. Iedereen die er komt is ziek, maar je hebt niet het gevoel dat je in een ziekenboeg bent.‘
  Monique
 • Soms geven we bij een hersentumor ook chemotherapie, vaak in combinatie met bestraling. Deze behandeling heet chemoradiatie en is bedoeld om uw klachten minder te maken en uw leven te verlengen.

  U krijgt de chemotherapie meestal in tabletten die u thuis kunt innemen. Soms krijgt u chemotherapie via een infuus in het ziekenhuis. Tijdens de behandeling controleren we regelmatig uw bloedwaarden. U heeft vaak controle-afspraken om mogelijke bijwerkingen in de gaten te houden.

Behandelteam

Alle in neuro-oncologie gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Neurochirurgie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.