Dr Alex de zeehond

Het coronavirus ging de wereld over en we wilden er álles over weten. Dat heeft Alex Friedrich geweten! De hoogleraar medische microbiologie en hoofd van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het UMCG stond geregeld de pers te woord en werd een Bekende Groninger. Het leverde hem zelfs een nominatie op voor de titel ‘Groninger van het Jaar’.

Alex Friedrich poseert in het UMCG

Testen, testen, testen

Friedrich sprak bijvoorbeeld over het belang van testen, testen, testen. Want alleen door het zorgpersoneel grondig te testen, kon de verspreiding van het virus aan banden kon worden gelegd, bleef hij herhalen. “Het is de enige manier om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en om kwetsbare mensen te beschermen.” En dus testte het UMCG zijn personeel uitgebreid. Mede door dit uitgebreide testbeleid bleef de uitbraak in het noorden van Nederland beperkt.

Steunbetuigingen

Er kwamen kritische reacties op het beleid, onder meer van minister Hugo de Jonge, maar vooral heel veel positieve reacties. Toen Alex Friedrich eind maart 2020 zelf, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, besmet bleek met het coronavirus, stroomden de steunbetuigingen binnen. Onder meer van Zeehondencentrum Pieterburen, dat uit respect voor zijn werk, een zeehond naar het vernoemde: dr. Alex.

Voldoende hersteld

Dr. Alex was verstrikt geraakt in een visnet. Met diepe wonden was hij naar het Zeehondencentrum gebracht, waar hij werd behandeld en kon herstellen op de intensive care unit. Halverwege april 2020, toen Friedrich was hersteld van de coronabesmetting, was ook dr. Alex voldoende hersteld van zijn verwondingen. Hij werd uitgezet in zijn natuurlijke leefgebied: de Waddenzee.

Vertrek uit het UMCG

Vorige week werd bekend dat Alex Friedrich per 1 oktober het UMCG gaat verlaten. Hij wordt voorzitter van de raad van bestuur van het academische ziekenhuis in de Duitse stad Münster.