Hartinfarct: over de ziekte

Het hart is een holle spier die werkt als een pomp. Zoals alle spieren heeft het hart zuurstof nodig.

Die krijgt het vanuit de kransslagaders: de bloedvaten die als een krans om het hart liggen. De kranslagaders hebben drie hoofdtakken. Bij een hartinfarct is een van de kransslagaders of een zijtak ervan afgesloten. Dit belemmert de doorstroming van het bloed waardoor er hartweefsel kan afsterven. De ernst van het hartinfarct hangt af van de grootte van het aangetaste hartweefsel en van de plaats ervan. Ieder hartinfarct is daarom anders en ook de gevolgen kunnen enorm verschillen.

Oorzaak

Uw kransslagaders kunnen vernauwd raken door een opeenhoping van cholesterol, kalk en klontertjes van bloedplaatjes (plaque). Dit heet atherosclerose of slagaderverkalking. Als in de plaque een scheurtje ontstaat, kan het bloed er niet meer goed langs. Het gaat in reactie hierop stollen. Hierdoor ontstaat een stolsel dat een kransslagader of een zijtak ervan plotseling helemaal kan afsluiten, waardoor een deel van het hartweefsel afsterft. Dit heet een hartinfarct. Hoe langer de afsluiting duurt, hoe meer schade uw hartspier oploopt. Op de plaats van het aangetaste hartweefsel ontstaat een litteken dat is opgebouwd uit bindweefsel in plaats van spierweefsel.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ontstaan van een hartinfarct zijn een hoge leeftijd, erfelijkheid, roken, een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, overgewicht, te weinig bewegen en suikerziekte (diabetes mellitus).

Verschijnselen acuut hartinfarct

Bij een acuut hartinfarct voelt u een heftige drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de kaken, armen en/of de rug en meer dan een half uur kan aanhouden. De pijn gaat meestal samen met zweten, misselijkheid en een gevoel van ziekte en angst. De pijn is blijvend en gaat niet over door rust of nitroglycerinespray onder de tong. Bij deze klachten moet 112 direct gebeld worden.
Het komt soms voor dat er een zogenoemd 'stil infarct' optreedt. De hierboven genoemde (pijn)klachten treden dan niet of nauwelijks op.