Slechte adem

I​​​​​edereen heeft wel eens last van een ​slechte adem. Bijvoorbeeld 's ochtends, na het drinken van koffie of na het eten van knoflook of uien. Dit wordt tijdelijke halitose genoemd.

Sommige mensen hebben de hele dag een slechte adem. Soms zonder dat ze dit zelf weten. Zo'n constante slechte adem heet halitose. Dit komt vaak voor. Ongeveer 15% van de mensen heeft halitose.

Oorzaken

Vaak denken mensen dat de oorzaak van slechte adem in de maag zit. Dat is bijna nooit zo: bij meer dan 90% van de gevallen is een probleem in de mond de oorzaak van halitose. Vooral door wit/gele of bruine aanslag op de tong. Dit noem je tongcoating. Tongcoating bestaat voornamelijk uit voedselresten, dode epitheelcellen en bacteriën. Deze bacteriën produceren de onaangename gassen die voor een slechte adem zorgen. De bacteriën zitten vaak achterop de tong. Dit deel is ruw en heeft diepe groeven, waarin bacteriën zich goed kunnen nestelen.

Behalve op de tong zitten deze bacteriën ook in de mond. Gedurende de dag hopen bacteriën, voedselresten en speeksel zich op. Dit mengsel heet plaque. Als de mondverzorging slecht is, er niet goed wordt gepoetst en tussen de tanden/kiezen gereinigd wordt, kan er een tandvleesontsteking (gingivitis) of nog erger een ontsteking aan het kaakbot (parodontitis) ontstaan. Deze ontstekingen kunnen ook de oorzaak zijn van een slechte adem.

Andere factoren die een rol kunnen spelen bij halitose zijn onder andere:

  • Medicijngebruik: sommige medicijnen zorgen ervoor dat er minder speeksel wordt gevormd.
  • Postnasal drip: dit is het steeds maar doorslikken van slijm achter in de keel. Mogelijk veroorzaakt dit slijm achter in de keel de tongcoating.
  • Tonsillitis/tonsilloliet: amandel stenen.
  • Een gedeeltelijk doorgebroken verstandkies: hier kunnen zich makkelijk etensresten en bacteriën ophopen.

Gevolgen

Als halitose niet behandeld wordt, kan dat veel invloed hebben op het leven van iemand. Slechte adem is een groot taboe. Mensen kunnen iemand met een slechte adem vermijden, of de persoon met een slechte adem kan zelf mensen gaan vermijden.