Gebruik van lichaamsmateriaal

Een diagnose stellen

Om de juiste diagnose te kunnen stellen is het soms noodzakelijk dat uw lichaamsmateriaal, zoals bloed, urine of weefsel wordt onderzocht. Uw behandelend arts stuurt dit materiaal naar het laboratorium van het UMCG. Hier wordt het materiaal bewaard. Mocht u later opnieuw voor behandeling in het UMCG zijn, dan kan er een vergelijking worden gemaakt. Zo’n vergelijking kan van groot belang zijn voor uw behandeling.

Wetenschappelijk onderzoek

Voor een universitair medisch centrum is het van groot belang dat er een archief van normaal, ziek of veranderend weefsel wordt opgebouwd. Daarom wordt in sommige gevallen een deel van het bij u afgenomen materiaal (zoals bloed of weefsel) bewaard om later eventueel samen met uw medische gegevens te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Het materiaal wordt in dit geval gecodeerd bewaard, waardoor uw persoonsgegevens voor de onderzoekers onbekend blijven en uw privacy beschermd blijft. Als u niet wilt dat uw lichaamsmateriaal en/of medische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt, dan kunt u daar bezwaar tegen maken door een formulier in te vullen en op te sturen. U vindt dit formulier in de brochure 'Gebruik medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal'. Daarin staat ook waar u het naartoe kunt sturen.

Toestemming noodzakelijk

Als lichaamsmateriaal en/of medische gegevens niet anoniem worden bewaard is vooraf altijd uw toestemming noodzakelijk. Uw arts zal een dergelijke situatie met u bespreken en er uitleg over geven.