Functioneringsgerichte groepstherapie

Functioneringsgerichte groepstherapie is een behandelprogramma voor mensen met psychische klachten door een somatisch symptoomstoornis. Samen met lotgenoten werkt u aan uw herstel.

Deze therapie is geschikt voor mensen met een somatisch-symptoomstoornis. Het doel van de behandelingen is dat u het dagelijks leven weer kunt oppakken op een manier waar u zich goed bij voelt.

De behandeling is in een groep. Samen met anderen oefent u situaties die in het dagelijks leven voor psychische klachten zorgen. U leert uw sterke en zwakke punten beter kennen. U heeft ook persoonlijke gesprekken met uw psychiater.

Een multidisciplinair team verzorgt dit behandelprogramma. Het team bestaat uit een creatief therapeut, psychomotorisch therapeut, psycholoog, gespecialiseerd verpleegkundige, arbeidstherapeut, arts-assistent en een psychiater. Voordat de behandeling start stellen zij samen met u een behandelplan op.

De behandeling stap voor stap

 1. Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen voor functioneringsgerichte groepstherapie bij het Universitair Centrum Psychiatrie

 2.  Voor de start van uw behandeling krijgt u een intake. Dit zijn een aantal gesprekken en een psychologisch onderzoek. We vragen u ook een ​ROM/RoQua vragenlijst in te vullen. U krijgt vragen over uw dagbesteding, werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. U bespreekt samen de behandeldoelen waaraan u gaat werken. Deze behandeldoelen vormen samen uw behandelplan.

 3. Het programma duurt in totaal 9 vrijdagen, in twee blokken van 4 weken en een opfrisdag. Tussen de blokken in bespreekt u hoe het met u gaat. Een behandeldag duurt van 8.30 tot 16.30 uur.

  Dagindeling eerste blok van 4 weken

  In de ochtend krijgt u informatie over het ontstaan, behandelen en voorkomen van uw psychische klachten. We werken met een thema, zoals:

  • de relatie tussen lichamelijke klachten en psychische klachten, en de rol van stress hierin. Welke persoonlijke en omgevingsfactoren spelen hierbij mee?
  • sterkte/zwakte-analyse: hoe maakt u een overzicht van uw sterke en zwakke punten en wat kunt u ermee?
  • sociale rol: Wat heeft u nodig om uw sociale rol weer naar tevredenheid in te vullen?
  • arbeidsrol: wat voor problemen komt u tegen als u weer aan het werk gaat?

  Het tweede deel van de ochtend krijgt u psychomotorische therapie. Door lichamelijke oefeningen te doen, leert u anders om te gaan met uw klachten.

  ’s Middags krijgt u cognitieve gedragstherapie. U leert hoe u negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten waardoor u gedrag positief verandert en u zich beter gaat voelen. Hierna volgt u diverse vaardigheidstrainingen. U leert om op een andere manier met uw klachten om te gaan. U leert bijvoorbeeld hoe u uw grenzen beter kunt aangeven.

  Het laatste uur neemt u samen met de groep de dag door. U maakt ook afspraken voor de volgende groepsbijeenkomst.

  Tussenperiode

  In een periode van 4 tot 5 weken start u met het zetten met nieuwe stappen in uw sociale rol en werkrol. We bespreken met u de voortgang en bekijken het behandelplan opnieuw. Als het nodig is, passen we dit aan.

  Dagindeling tweede blok van 4 weken 

  Het eerste deel van de ochtend staat in het teken van uw interpersoonlijk functioneren. Hoe verlopen uw sociale contacten en hoe gaat u om met conflicten? Daarna volgt beeldende therapie. U gaat aan de slag met creatieve materialen om vorm te geven aan uw gedachten, ideeën, en gevoelens.

  ‘s Middags krijgt u net als in de eerste weken cognitieve gedragstherapie.

  Opfrisdag

  De opfrisdag is 4 weken na de behandeling. U krijgt dan weer cognitieve training en herhaalt kort sommige onderdelen uit de behandeling. Ook krijgt u opnieuw een psychologisch onderzoek. U vult dezelfde Rom/Roqua vragenlijsten in als bij de start van het behandelprogramma. Als laatste wordt de behandeling geëvalueerd. We horen graag van u of het programma aan uw verwachtingen heeft voldaan en of er verbeteringen mogelijk zijn.

 4. Functioneringsgerichte groepstherapie is één van de  behandelingen bij psychische klachten. U bespreekt samen met uw behandelaar welke behandelingen u verder nodig heeft. Dit staat ook in uw behandelplan.

 • Vanaf het begin zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken bij uw behandeling. Het team bestaat uit een psychiater, een arts-assistent, verpleegkundigen, een arbeidstherapeut, een psycholoog en een psychomotorisch therapeut. Als het nodig is kunnen er ook andere disciplines bij uw behandeling worden betrokken. Voordat de behandeling start, stellen zij samen met u een behandelplan op. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.


 • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

  Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.


Behandelteam

Vanaf het begin zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken bij uw behandeling. Het team bestaat uit een psychiater, een arts-assistent, verpleegkundigen, een arbeidstherapeut, een psycholoog en een psychomotorisch therapeut. Als het nodig is kunnen er ook andere disciplines bij uw behandeling worden betrokken. Voordat de behandeling start, stellen zij samen met u een behandelplan op. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.