UMCG Expertisecentrum voor Nasofarynxcarcinoom

Ons expertisecentrum richt zich op de diagnose en behandeling van neus- en keelholtekanker. Dit heet ook wel nasofarynxcarcinoom of nasofarynxkanker. Neus-keelholtekanker komt weinig voor en de behandeling ervan is ingewikkeld.

Het UMCG is een expertisecentrum voor patiënten met neuskeelholte kanker. Het ministerie van VWS heeft het UMCG aangewezen als expert in deze zorg. 

Wat is nasofarynxcarcinoom?

Nasofarynxcarcinoom is een vorm van hoofd-halskanker die ontstaat in het slijmvlies van de neus- en keelholte. En dan in het deel achter de neus, boven het zachte deel van het gehemelte. Als cellen in het slijmvlies ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.

Eerste afspraak

Voor een afspraak bij ons expertisecentrum heeft u een verwijzing naar hoofd-halsoncologie van uw huisarts of specialist. Wij bekijken bij wie u het best terecht kunt.

Wat gebeurt er als u bij ons komt?

Als een patiënt bij ons komt na de verwijzing, doen we meestal eerst aanvullend onderzoek. Welke onderzoeken u precies krijgt, hangt af van uw situatie. We controleren altijd uw mond, keel, neus, oren en hals. En uw lengte, gewicht en eetlust. Soms doen we bijvoorbeeld nog een laryngoscopie, een biopsie of een CT-scan.

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Dit doen ze in een wekelijks multidisciplinair overleg (MDO). Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan.

Dat plan bespreken we samen met u. We geven dan ook informatie over de ernst van de ziekte en wat u kunt verwachten. Nasofarynxcarcinoom is vaak goed te behandelen met bestraling of een combinatie van bestraling met chemotherapie. Mensen met neus-keelholtekanker kunnen ook vaak protonentherapie krijgen.

Protonentherapie

Als patiënten met neus-keelholtekanker bestraling krijgen, kunnen ze vaak bestraling met protonen krijgen. Protonentherapie kan het risico op bijwerkingen verkleinen. Het UMCG is 1 van de 3 centra in Nederland die deze behandeling geeft.

Behandelteam Nasofarynxcarcinoom

In het UMCG Expertisecentrum voor Nasofarynxcarcinoom werken veel verschillende specialisten samen. Bijvoorbeeld KNO-artsen, dermatologen, kaakchirurgen, medisch oncologen en radiotherapeuten-oncologen. Ook werken er pathologen, radiologen, verpleegkundig specialisten en andere ondersteunende zorgverleners gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met hoofd-halskanker.

Bekijk het team 

Wetenschappelijk onderzoek

Voor onderzoek en behandeling van neus-keelholtekanker is veel kennis nodig. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar hoe we beter een diagnose kunnen stellen. Ook onderzoeken we hoe een ziekte verloopt en wanneer we welke behandeling doen.

Het Expertisecentrum voor Nasofarynxcarcinoom verzamelt ook gegevens en lichaamsmateriaal van patiënten in de databiobank OncoLifeS voor onderzoek.

Onderwijs en opleiding

In het UMCG leiden we medisch studenten op tot specialisten in de zorg voor hoofd-halskanker. Ook delen we onze kennis door het geven van scholing en het schrijven van publicaties.

Europees zorgnetwerk EURACAN

Het expertisecentrum is onderdeel van het Europese referentienetwerk (ERN) EURACAN. Dit is een Europees netwerk voor ziekenhuizen met expertise op het gebied van hoofd-halstumoren. Het belangrijkste doel van EURACAN is de zorg voor alle Europese burgers met zeldzame tumoren te verbeteren. En ook om de toegang tot optimale zorg en innovatie in alle EU-lidstaten te verbeteren. Dat doen we op Europees niveau bijvoorbeeld door kennis en ervaring binnen het netwerk met elkaar te delen. Verder hebben we richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van hoofd-halstumoren. Die richtlijnen passen we regelmatig aan op basis van de laatste ontwikkelingen.

Over de expertisecentra van het UMCG

De expertisecentra van het UMCG bundelen alle kennis over specifieke aandoeningen die zeldzaam zijn of een uitzonderlijk beloop hebben. Deze centra vormen dé plek voor patiënten die zeer specialistische zorg nodig hebben en waarvoor geen doorverwijzing meer mogelijk is. Hiermee geven we als UMCG invulling aan de topreferente zorgfunctie. 

Bekijk al onze expertisecentra

Contact

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Patiënten

Patiënten kunnen bellen naar het secretariaat hoofd-halsoncologie op het nummer (050) 361 28 98. U kunt ook een e-mail sturen: [email protected].

Verwijzers

Verwijzers kunnen ook bellen naar (050) 361 28 98 of mailen naar [email protected].