Echoscopie bij bloedverlies na de overgang

Bloedverlies na de overgang wordt ook wel postmenopauzaal bloedverlies genoemd. Hier is sprake van als u tenminste een jaar na uw laatste menstruatie, opnieuw vaginaal bloedverlies heeft.

Als dit bij u voorkomt, kan uw huisarts u doorverwijzen naar de gynaecoloog voor een inwendige echoscopie via de schede. Met geluidsgolven worden dan uw baarmoeder en eierstokken in beeld gebracht. De gynaecoloog kan zo meer te weten komen over de oorzaak van het bloedverlies.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op de polikliniek Obstetrie & Gynaecologie en duurt tien tot vijftien minuten. Informatie over de polikliniek vindt u via de link onder aan deze pagina.

Inwendige echoscopie

U gaat liggen op de onderzoektafel of zitten in een gynaecologische stoel. De gynaecoloog brengt een transducer in uw schede. Dit is een dunne staaf die geluidsgolven uitzendt en terugontvangt. De geluidsgolven worden omgezet in beelden die de gynaecoloog op een tv-scherm kan zien. U kunt zelf meekijken. Om de transducer wordt vanwege de steriliteit een soort condoom gedaan. Eventueel wordt er een glijmiddel op aangebracht om het inbrengen van de transducer makkelijker te maken. Het inbrengen doet meestal geen pijn.

Na afloop

Na het onderzoek vertelt de gynaecoloog u zijn bevindingen. Ook krijgt u een brief mee voor uw huisarts waarin de uitslag van het onderzoek staat vermeld. U kunt gewoon naar huis gaan en uw dagelijkse bezigheden hervatten.