Diabetes Mellitus: over de ziekte

Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij verhoogde glucose (suiker) waarden in het bloed te vinden zijn.

Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij verhoogde glucose (suiker) waarden in het bloed te vinden zijn. Deze verhoogde glucosewaarden worden veroorzaakt door te weinig van het hormoon insuline, en/of door verminderde gevoeligheid voor insuline. Insuline wordt gemaakt door cellen in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de weefsels wordt opgenomen. Indien er geen of te weinig insuline in het bloed aanwezig is, stijgt het bloedglucosegehalte. Op de lange termijn kan dit zorgen voor schade aan het lichaam. Dit kan schade geven aan de kleine bloedvaatjes (van de ogen, nieren en/of zenuwen) en aan de grote bloedvaten (mogelijk leidend tot een hartaanval, beroerte of etalagebenen).

Er zijn verschillende vormen van diabetes mellitus.

Diabetes mellitus type 1

Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen gezonde weefsel. Door deze antistoffen worden de cellen van de alvleesklier die insuline produceren (de zogenaamde bètacellen) afgebroken. Deze afbraak begint vaak al op jonge leeftijd. Als alle bètacellen kapot gegaan zijn, dan kan het lichaam geen insuline meer aanmaken. Uiteindelijk gaat diabetes mellitus type 1 dus gepaard met de afwezigheid van insuline.

Diabetes mellitus type 2

Bij diabetes mellitus type 2 is er sprake van een combinatie van meerdere factoren waardoor de bloedglucosewaarden te hoog worden. Enerzijds wordt er onvoldoende insuline aangemaakt door de alvleesklier. Anderzijds is de werking van insuline verminderd waardoor de cellen in verschillende weefsels de beschikbare insuline niet optimaal kunnen gebruiken. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Diabetes mellitus type 2 wordt in de volksmond ook wel “ouderdomsdiabetes” genoemd. Deze naam is echter misleidend omdat ook jonge mensen diabetes mellitus type 2 kunnen krijgen.

Andere vormen

Er zijn ook andere zeldzame vormen van diabetes mellitus. Voorbeelden hiervan zijn MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) en LADA (Latent Auto-immune Diabetes in Adults). Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen ook tijdelijk een vorm van diabetes krijgen. Dit wordt zwangerschapsdiabetes genoemd.

Risicofactoren

Diabetes mellitus type 1 werd lang gezien als een erfelijke ziekte. Dit blijkt niet zo te zijn, slechts 5% van de nieuwe gevallen van diabetes type 1 heeft een familielid (vader, moeder, broer of zus) met deze ziekte. Wel is het zo dat bepaalde combinaties van erfelijke factoren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes mellitus type 1.

Bij diabetes mellitus type 2 spelen erfelijke componenten ook een rol. Daarnaast zijn overgewicht en te weinig bewegen belangrijke risicofactoren voor diabetes mellitus type 2.