Diabetes mellitus: behandeling

De behandeling van diabetes bestaat uit het verlagen van de glucosewaarde in het bloed en uit het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Glucosewaarde

De behandeling van de glucosewaarde verschilt per type diabetes:

Diabetes Mellitus type 1

Insuline via injecties of via een insulinepomp.Slechts een beperkt aantal patiënten komt in aanmerking voor een insulinepomp. Vooral bij kinderen en zwangere vrouwen met schommelende glucosewaarden kan een insulinepomp een goede oplossing zijn.

Diabetes Mellitus type 2

  1. Het is belangrijk om bij uw voeding te kiezen voor vezelrijke koolhydraten, zoals volkorenproducten, groente en fruit. Daarbij is het beter om zo min mogelijk gebruik te maken van verzadigde vetten (zoals roomboter en harde boter) en juist meer gebruik te maken van onverzadigde vetten (zoals olie, noten en vis). Tenslotte is het verstandig om de alcoholconsumptie te beperken.
  2. Bloedglucoseverlagende medicatie (onder andere metformine, sulfonylureumderivaten, GLP-1-agonisten, DPP4-remmers, SGLT2-remmers).
  3. In een later stadium: insuline via injecties. Hierbij wordt u geadviseerd om thuis zelf uw glucosewaarde te controleren. Door middel van een vingerprik kunt u snel uw glucosewaarde bepalen en uw insuline daarop afstemmen. De frequentie van de vingerprik en het spuiten van insuline wordt met uw arts afgesproken.

Hart- en vaatziekten

Om bij patiënten met diabetes het risico op hart- en vaatziekten te verlagen worden er nog andere behandelingen geadviseerd. Deze behandelingen bestaan uit leefstijladviezen en medicatie, afhankelijk van de aanwezige risicofactoren. De leefstijladviezen zijn:

  • Niet roken.
  • Zorgen voor een gezond gewicht (bij overgewicht 5-10% afvallen).
  • Gevarieerd en gezond eten (voldoende fruit/groente).
  • Voldoende lichaamsbeweging (minstens een half uur per dag inspannen).
  • Matigen van alcoholgebruik.