Complex Regionaal Pijn Syndroom: over de ziekte

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) wordt ook wel posttraumatische dystrofie (PD) genoemd. Dit betekent letterlijk verstoring van weefsel (dystrofie) na een letsel (posttraumatisch).

Voorbeelden van letsels zijn complicaties die ontstaan na een operatie aan een arm of been. Ook na een botbreuk, kneuzing of snijwond kan CRPS optreden, maar een gewone schaafwond kan ook een oorzaak zijn. In een enkel geval ontstaat dystrofie spontaan, zonder dat er sprake is van letsel. De ernst van de dystrofie staat los van de ernst van het letsel. Zo kan een klein letsel een ernstige vorm van CRPS veroorzaken, terwijl er milde CRPS kan optreden bij zwaarder letsel.

In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen chronische CRPS. Meestal komt het voor bij mensen tussen de 45 en 60 jaar en tweederde van de patiënten is vrouw.

Symptomen bij Complex Regionaal Pijn Syndroom

De klachten beginnen meestal met extreme pijn, die niet direct veroorzaakt kan worden door het letsel. Verder zijn er symptomen van zwelling, roodheid en warmte in het aangedane lichaamsdeel. Dit wordt warme CRPS genoemd. In vijf procent van de gevallen treedt er een koude vorm van CRPS op. Hierbij is de aangedane arm of het aangedane been vanaf het begin blauw en koud. Hieronder staan enkele andere symptomen die kunnen voorkomen bij complex regionaal pijn syndroom:

  • Actief bewegen gaat moeizaam, passief bewegen is zeer pijnlijk. Bij inspanning is de pijn eerst wel te verdragen, maar na enkele minuten neemt de pijn ernstig toe, met oedeem en warmte.
  • De pijn kan ondragelijk zijn en lang aanhouden.De pijn kan aanwezig zijn in een groter gebied dan het oorspronkelijke letsel. Vaak breidt het zich uit naar delen van de arm of het been die verder van de romp af liggen. Regelmatig treden er op de plek van het letsel veranderingen op in zweetproductie en de groei van de haren en nagels.
  • Behalve pijn van binnenuit kunt u ook aanrakingspijn ervaren. Zelfs een lichte aanraking van de huid is dan al te veel. Onwillekeurige bewegingen zoals trillen of spierkrampen treden vaak op bij inspanning. Ook kan de spierkracht afnemen.
  • In de chronische fase kan dystonie (verkramping van de spieren) optreden waardoor de hand of voet in een abnormale stand gaat staan.

Op locatie Groningen van het UMCG Centrum voor Revalidatie is wekelijks een dystrofiespreekuur. U kunt op dan terecht voor onderzoek en behandeling. Als u al onder behandeling bent, is het spreekuur bedoeld voor een second opinion of voor extra informatie over de aandoening of de behandeling. Voor het spreekuur heeft u een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist nodig.

Brochure 'CRPS' (pdf | 155kB)

Contact

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de medische administratie op het telefoonnummer.