‘Bij ons ben je in veilige handen’

Als je als patiënt wordt opgenomen in het UMCG, wil je dat je de allerbeste zorg krijgt. Je moet er op kunnen vertrouwen dat we alles op alles zetten om daarvoor te zorgen. Dat je de beste zorg krijgt en ook dat je bij ons in veilige handen bent. Hoe voorkom je bijvoorbeeld infecties?

Alex Friedrich op het lab

In een ziekenhuis kun je makkelijk een infectie oplopen. Dat is algemeen bekend. Het is een plek waar veel ernstig zieke mensen bij elkaar liggen en veel mensen op bezoek komen. Mensen dragen vaak microscopisch kleine ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen of schimmels. Deze ziekteverwekkers worden verspreid via menselijk contact. Om te voorkomen dat dit gebeurt en patiënten nog zieker worden dan ze vaak al zijn, nemen we een keur aan maatregelen.

Veel mensen, veel kans op infectie

“Wij hebben oog voor het onzichtbare”, vertelt arts-microbioloog Alex Friedrich. “Op het moment dat er besmetting plaatsvindt en mensen ziek worden, hebben wij gefaald, dan zijn we te laat. We moeten ziekteverwekkers vinden vóórdat ze schade aanrichten.” Daarvoor is een ingenieus systeem opgetuigd om de verspreiding van infecties te voorkomen. Omdat micro-organismen zich verspreiden via mensen, heeft Alex Friedrich in kaart laten brengen hoe patiënten binnen het UMCG verplaatst worden. Bijvoorbeeld van een verpleegafdeling naar de revalidatie afdeling, of van de spoedeisende hulp naar de radiologie voor een CT-scan. Maar ook de verplaatsingen van patiënten tussen verschillende ziekenhuizen in Noord-Nederland en zelfs Noord-Duitsland heeft hij in beeld.

“Kijk, dit is een hub”, zegt Alex, terwijl hij op een computerscherm wijst. Er is een wirwar van lijnen te zien. “Hier zie je alle verplaatsingen van patiënten binnen het UMCG. Daar, waar het donker is, zijn dat er heel veel. Dat is dus een risicovolle plek. In het UMCG controleren we patiënten om te kijken of ze ziekteverwekkers bij zich dragen. Zodra we iets ontdekken, kunnen we maatregelen treffen om verspreiding te voorkomen. We geven de juiste antibiotica en als het nodig is verplegen we de patiënt geïsoleerd. ”

Het A-team

Het UMCG heeft ook een Antibioticateam, oftewel het A-team. Het team bestaat uit artsen-microbioloog, internist-infectiologen, een allergoloog en een ziekenhuisapotheker. Zij zorgen ervoor, samen met hun collega specialisten, dat patiënten die antibiotica krijgen worden gevolgd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de patiënt nog wel antibiotica nodig heeft en of de juiste antibiotica zijn voorgeschreven. Door teveel en onjuist gebruik van antibiotica kunnen bacteriën resistent worden en zijn infecties moeilijker te bestrijden. “We doen het in Nederland en ook in het UMCG heel goed wat betreft het antibioticagebruik”, zegt Alex. “Veel beter dan in onze buurlanden, zoals bijvoorbeeld Duitsland, het land waar ik geboren ben.”

Grondig handenwassen

We proberen in het UMCG op heel veel manieren infecties en de verspreiding ervan te voorkomen:

 • ieder dag schone werkkleding
 • het haar bij elkaar binden
 • geen sieraden dragen
 • kleine wondjes schoon houden en met een pleister afplakken
 • het dragen van handschoenen.

Bij specifieke micro-organismen dragen we ook mondkapjes en wegwerpjassen en soms worden patiënten in een aparte ‘isolatie’ kamer verpleegd. Maar één van de allerbelangrijkste maatregelen is het handenwassen en/of desinfecteren. Grondig, op een speciale manier, iedere keer weer. “Handhygiëne is cruciaal”, zegt Alex. “De infectie vindt plaats via lichamelijk contact. Je kunt heel veel dingen doen, maar het gaat vooral ook om die laatste meter. Als we het op dat laatste kleine stukje met z’n allen goed doen, krijgen infecties geen kans.” Daarbij spelen ook bezoekers een belangrijke rol. Daarom hebben we voor hen op alle verpleegafdelingen informatieborden geplaatst, waar je je handen kunt wassen en desinfecteren.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. Bekijk wat we doen en hoe we dat doen.

Infecties voorkomen. Hoe doen we dat?

 • Antibiotica-team

  Elke ochtend bespreekt dit team nieuwe patiënten die antibiotica krijgen om te zorgen dat ze de juiste kuur krijgen. Dit kan ook het stoppen met antibiotica betekenen. Zo helpen we voorkomen dat bacteriën resistent worden voor antibiotica.

 • Artsen-microbioloog

  Deze mensen houden zich bezig met het aantonen van infecties en het bepalen van de beste behandeling. Ze kunnen een epidemie ontdekken voordat de eerste patiënt ziek wordt.

 • Hygiëne voor bezoekers

  Bij de ingang van elke verpleegafdeling kunt u uw handen wassen met speciale gel en een mondkapje op doen als u verkouden bent. Zo houden we samen ziektekiemen buiten de deur.

 • Infectiepreventie in het ziekenhuis

  Onze collega’s van de unit voor infectiepreventie werken overal in het ziekenhuis. Ze stellen regels op om te voorkomen dat virussen en bacteriën zich verspreiden, om patiënten tegen infecties te beschermen. Zo mogen artsen en verpleegkundigen geen sieraden dragen en hun persoonlijke hygiëne moet voldoen aan strenge eisen.