Beugels voor uw kind

 • Voorafgaand aan het plaatsen van een beugel: separeren

  Sommige beugels worden met bandjes (metalen ringetjes) aan de kiezen van uw kind vastgemaakt. Om die bandjes te kunnen plaatsen, moet er eerst ruimte tussen de kiezen worden gemaakt. Dit heet separeren​.


 • Een activator​ is van kunststof en ligt los in de mond van uw kind. De bedoeling van deze beugel is dat het boven- en ondergebit weer goed op elkaar gaan passen. Dat gebeurt doordat de activator de groei van de bovenkaak remt en ervoor zorgt dat de kaakspieren in de onderkaak sterker worden. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden, houden zij de onderkaak in de nieuwe (juiste) stand.

  Hieronder kunt u een folder voor uw kind downloaden met meer informatie over de activator.

  Gerelateerde informatie


 • Een hyrax zorgt ervoor dat een te smalle bovenkaak breder gemaakt wordt. Het apparaat bestaat uit metalen ringen die om de kiezen worden aangebracht. De banden zijn met elkaar verbonden door een schroef. Door aan de schroef te draaien word de bovenkaak van uw kind steeds een stukje breder gemaakt.

  Hieronder kunt u een folder voor uw kind downloaden met meer informatie over de hyrax, controles en onderhoud.

  Gerelateerde informatie


 • Dit is een beugel die uw kind achter zijn onderlip draagt. Doordat de onderlip tegen de lipbumper aanduwt, worden de kiezen naar achteren geduwd. Daardoor ontstaat er ruimte. De bedoeling is dat de tanden die eerst te weinig ruimte hadden, nu netjes naast elkaar komen te staan. Een lipbumper wordt bijna altijd gecombineerd met een andere beugel.

  Hieronder kunt u een folder voor uw kind downloaden met meer informatie over de lipbumper, controles en onderhoud.

  Gerelateerde informatie


 • Voor de orthodontische behandeling kan het nodig zijn dat de kaakchirurg een of meer minischroeven in de kaak plaatst. Deze schroeven zijn ongeveer tien millimeter lang. Aan de schroeven kan de orthodontist draad of elastiekjes bevestigen die nodig zijn voor de behandeling.

  Soms kan het ook nodig zijn dat de kaakchirurg een botanker in de onder- of bovenkaak plaatst. Dit botanker is een klein metalen plaatje dat met twee of drie schroeven op de kaak wordt bevestigd. Aan het botanker kan de orthodontist draad of elastiekjes bevestigen die nodig zijn voor de behandeling. 

  Hieronder kunt u een folder voor uw kind downloaden met meer informatie over minischroeven en botankers.

  Gerelateerde informatie


 • Als uw kind klaar is met de beugelbehandeling, kan er achter de boven- en/of ondertanden een spalk (metalen draad) geplaatst. De spalk zorgt ervoor dat de tanden recht blijven staan.

  Hieronder kunt u een folder voor uw kind downloaden met meer informatie over het plaatsen van de draadspalk, controles en onderhoud.

  Gerelateerde informatie


 • De retentieplaat is een losse beugel die er voor zorgt dat de tanden in de stand blijven die door de behandeling is bereikt.

  Hieronder kunt u een folder voor uw kind downloaden met meer informatie over het plaatsen van de retentieplaat, controles en onderhoud.

  Gerelateerde informatie