Beugel: de vaste beugel

​In overleg met uw orthodontist heeft u gekozen voor een behandeling met vaste apparatuur. Dit is apparatuur die vast zit in uw mond: er worden plaatjes, zogenaamde, brackets op uw tanden geplakt. Om uw kiezen worden metalen banden gelegd.

Niet alle handelingen die hier zijn beschreven, worden door de orthodontist gedaan. Sommige handelingen worden verricht door andere medewerkers op de polikliniek zoals de orthodontist in opleiding of de mondhygiënist. Voor het gemak staat overal in deze tekst orthodontist.

Plaatsen vaste apparatuur

Vaste apparatuur wordt in 2 stappen in uw mond geplaatst. Tijdens de eerste afspraak brengt de orthodontist de brackets aan en plaatst hij elastieken tussen uw kiezen. Tijdens de tweede afspraak worden de elastieken verwijderd en zet de orthodontist de metalen banden om uw kiezen vast. Ook verbindt hij tijdens de tweede afspraak met een draad de brackets met elkaar.

Eerste afspraak

Als u in de stoel zit, krijgt u een klem in uw mond. Deze klem zorgt ervoor dat uw mond goed toegankelijk is en dat er geen vocht op uw tanden komt. Na het plaatsen van de klem maakt de orthodontist uw tanden schoon en droog. Om de brackets goed vast te maken, wordt het oppervlak van uw tanden ruwer gemaakt. U krijgt hiervoor een vloeistof op uw tanden die wat zuur smaakt. Nadat de vloeistof is weggespoeld, zet de orthodontist de brackets stuk voor stuk op uw tanden vast met lijm. U voelt hier niets van.

Om uw kiezen krijgt u metalen banden. Omdat kiezen vaak dicht tegen elkaar aangedrukt staan, krijgt u eerst tot de tweede afspraak elastieken tussen uw kiezen. Deze elastieken duwen uw kiezen iets uit elkaar en maken zo ruimte voor de metalen banden. Als de elastieken tussen de eerste en tweede afspraak vanzelf loskomen, is er voldoende ruimte tussen de kiezen ontstaan. U hoeft dan geen contact op te nemen met de polikliniek.

Tweede afspraak

Tijdens de tweede afspraak plaatsen we de metalen banden om uw kiezen. Eerst haalt de orthodontist de elastieken tussen uw kiezen weg. Daarna worden de banden gepast. Ze moeten namelijk nauw aansluiten op uw kiezen. Na het passen zet de orthodontist ze vast met een soort cement. Als de metalen banden in uw mond zitten, is het mogelijk de brackets met elkaar te verbinden met een draad. De draad wordt door de oogjes van de metalen banden en de brackets geschoven. Daarna wordt de draad vastgezet aan de brackets met kleine elastiekjes of ijzerdraadjes.

Wennen

Na het plaatsen van de brackets moet u wennen aan de uitsteeksels op de tanden en kiezen. Soms ontstaan er wat irritaties in de wang, op de lippen of op de tong. Die verdwijnen meestal na enkele dagen. Als er scherpe uitsteeksels aan de beugel zitten kunt u deze met was afdekken. Deze was krijgt u mee na uw eerste afspraak.

Als de vaste apparatuur volledig is geplaatst, komt er spanning op uw tanden en kiezen. Hierdoor kunnen uw tanden en kiezen pijn doen. Kauwen en afhappen is dan wat gevoelig. Na enkele dagen nemen deze klachten af. Blijven de klachten of worden ze erger, neem dan contact op met de polikliniek.

Tandenpoetsen

U moet tijdens het dragen van de vaste apparatuur extra aandacht besteden aan uw mondverzorging. Zo moet u goed om de brackets en bandjes heen poetsen. Ook de apparatuur zelf moet goed schoongehouden worden. Het verstandig om regelmatig tandflos of tandenstokers te gebruiken om uw tandvlees te onderhouden. De mondhygiënist legt u uit hoe u uw gebit en uw vaste apparatuur het best kunt onderhouden.

Eten en drinken

U mag geen harde dingen afbijten omdat de brackets hierdoor kunnen afbreken van uw tanden. Het is dus aan te raden geen appels, nootjes of krokant stokbrood te eten.

Vermijd eten en drinken met veel suiker. Veze hebben een negatieve invloed op uw tanden. Vooral omdat uw tanden nu niet eenvoudig schoon zijn te houden.

Witte brackets

Naast metalen brackets bestaan er ook witte keramische brackets. Deze vallen minder op in de mond, maar hebben wel nadelen:

  • ze zijn duurder en de extra kosten worden niet vergoed
  • ze zijn kwetsbaarder
  • ze kunnen de duur van uw behandeling nadelig beïnvloeden
  • ze kunnen een risico voor uw tandglazuur zijn
  • ze niet voor iedereen mogelijk, bijvoorbeeld niet voor mensen met verzwakt tandglazuur.

Als u witte brackets overweegt, bespreek dit dan vooraf goed met uw orthodontist.

Problemen

Als u problemen heeft met uw apparatuur, neem dan contact op met de polikliniek.

Behandelduur

Het is niet mogelijk om vooraf en tussentijds precies aan te geven hoelang uw orthodontische behandeling gaat duren. De duur en het resultaat zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het aanpassingsvermogen van uw mond, uw doorzettingsvermogen en uw medewerking. Bovendien verschilt de biologische reactie van het gebit, de kaken en de mondspieren op de behandeling sterk per persoon.

Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling 2-3 jaar. Daarna volgt er nog een afbouwperiode, een retentieperiode, van minstens 1 jaar. Dit om uw gebit en kaken zo goed mogelijk in de nieuwe stand te laten vastgroeien.

Retentieperiode

Als de vaste apparatuur is weggehaald, hebben uw tanden de neiging om weer in de oude stand te gaan staan. Daarom krijgt u na uw vaste apparatuur meestal een retentie-apparaat. Deze zorgt ervoor dat uw gebit zo goed mogelijk in de gecorrigeerde stand blijft staan.

Er zijn meerdere soorten retentie-apparaten. Vaak krijgt u uitneembare apparatuur die u in het begin dag en nacht moet dragen. Na verloop van tijd hoeft u uw apparatuur alleen nog 's nachts te dragen. Een ander retentieapparaat is de spalk. Dat is een dunne metalen draad die achter uw tanden wordt vastgelijmd. De spalk is vrijwel onzichtbaar en levert meestal weinig problemen op. In de regel blijft de spalk jarenlang zitten. U hoeft u voor de spalk niet meer naar de orthodontist. Uw tandarts neemt de controle over.

Gerelateerde informatie

Contact

Als u uw afspraak wilt verzetten of afzeggen, kunt u bellen naar polikliniek Orthodontie op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur.