Baarmoederfoto

Een hysterosalpingogram (HSG) is een röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders. Met dit onderzoek komen we meer te weten waarom iemand minder vruchtbaar is.

Om te onderzoeken wat de oorzaak kan zijn dat iemand minder vruchtbaar is, maken we een baarmoederfoto. Dit is een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders. Op de foto zien we of de grootte en de vorm van de baarmoeder normaal is. Ook bekijken we of de eileiders goed open zijn. Met een HSG zien we ook mogelijke verklevingen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

We doen dit onderzoek na het einde van uw menstruatie, maar voor de volgende eisprong. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u een röntgenfoto laat maken. Op de dag van het onderzoek doet u daarom zelf een zwangerschapstest.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons voor een afspraak. Hierin staat hoe u zich voorbereidt. U krijgt een recept voor een antibioticatablet die u 1 uur vóór het onderzoek inneemt tegen een mogelijke infectie.

  Het onderzoek kan pijnlijk zijn. Neem daarom de avond voor het onderzoek én 1 uur voor het onderzoek een paracetamol.

  Het is belangrijk dat u niet zwanger bent op het moment dat we een baarmoederfoto maken. De stralingsbelasting van de foto is erg klein. Er zijn daarom geen bezwaren om zwanger te worden in de maand waarin de foto gemaakt wordt.

 2. Voor dit onderzoek gaat u naar de polikliniek Radiologie. In de brief staat hoe laat u daar moet zijn.

 3. U kunt eerst nog even naar de wc, zodat u blaas leeg is voor het onderzoek.

  In de kleedkamer kleedt u zich van onderen uit. Daarna gaat u op de röntgentafel liggen met opgetrokken knieën. De arts brengt een speculum (eendenbek) in de vagina in. Ook desinfecteert de arts de baarmoedermond met jodiumgaasjes en plaatst een ballonkatheter in uw baarmoeder. Het plaatsen van de katheter kan een krampend gevoel onder in de buik geven. Dit lijkt op menstruatiepijn.

  Nadat het speculum is verwijderd mag u uw benen weer strekken. U kunt meekijken met het onderzoek op een beeldscherm. Via de ballonkatheter krijgt u contrastvloeistof in de baarmoeder. Ook dit kan een krampend gevoel onder in de buik geven. Het inspuiten duurt een paar minuten. Als de baarmoederholte en de eileiders gevuld zijn met contrastvloeistof maakt de radioloog een paar foto’s. Als dat klaar is, halen we de katheter weg.

  U krijgt een washand, een handdoek en een maandverband. Soms loopt er wel eens iets contrastvloeistof terug. Met het maandverband kunt u dit opvangen. U kunt zich dan aankleden.

  Het onderzoek zelf duurt ongeveer 15 minuten.

 4. Na het onderzoek kunt u lichte krampen in uw onderbuik hebben. Ook kunt u een beetje bloed verliezen. Zolang dit niet meer is dan bij een menstruatie hoeft u zich niet ongerust te maken. Ook kan door de jodium en de contrastvloeistof de afscheiding er wat anders uitzien dan normaal.

  Soms maken we nog een restfoto. Op die foto zien we of het contrastvloeistof zich goed in de buikholte heeft verspreid. Het hangt de contrastvloeistof af of deze tweede foto of 10-15 minuten na de eerste foto wordt gemaakt, of pas 24 uur later. Voor deze restfoto hoeft u zich niet weer uit te kleden. Ook krijgt u geen nieuwe contrastvloeistof in uw baarmoeder.

 5. Krijgt u binnen een week na de baarmoederfoto’s klachten? Bel ons dan.
  Bel ons in elk geval als u:

  • koorts heeft, hoger dan 38°C
  • zich niet lekker voelt
  • last heeft van toenemende buikpijn
  • sterk ruikende vaginale afscheiding heeft
  • meer bloed verliest dan normaal tijdens uw menstruatie

  U kunt bellen van ons bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 – 16.30 uur op telefoonnummer (050) 361 30 32.

  Bij spoed kunt u buiten deze tijden bellen met het algemene nummer van het UMCG (050) 361 61 61 en vragen naar de arts-assistent die dienst heeft van de afdeling Gynaecologie.

Veiligheid van het onderzoek

Een röntgenapparaat werkt met röntgenstraling. Straling kan slecht voor de gezondheid zijn, maar alleen bij heel veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we heel weinig straling.

Voor de foto gebruiken we een oliehoudend contrastmiddel. Dit is verder niet schadelijk. Het blijkt zelfs dat na een baarmoederfoto met dit oliehoudende middel de kans op een zwangerschap hoger is.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.