Amandelen weghalen bij kinderen

De amandelen zijn grote knobbels die achter in de neus (neusamandelen) en achter in de keel (keelamandelen) zitten. Amandelen helpen bij het bestrijden van infecties. Als amandelen niet meer goed werken, raken ze ontstoken.

Ontstoken amandelen geven vaak klachten zoals verkoudheid die steeds terugkomt, keelpijn en oorontsteking. Maar soms heeft jouw kind ook andere klachten. Het kan bijvoorbeeld slecht slapen, snurken, weinig zin hebben om te eten en 'hangerig zijn'. Om minder last te hebben van dit soort klachten, kunnen we de amandelen weghalen.

Het hangt van de klachten af of alleen de neusamandelen, alleen de keelamandelen of beide worden weggehaald.

Hoe bereid je je kind voor?

Het is heel belangrijk dat je je kind vertelt hoe de operatie gaat. Hoe je dit het beste doet, verschilt per leeftijd en kind. Het (kleur)boekje 'Een dagje in het ziekenhuis' kan hierbij helpen. Deze krijg je tijdens de afspraak op de polikliniek KNO. In het boekje staan tekeningen. Hiermee kun je je kind uitleggen waar de neus- en keelamandelen zitten en wat er bij de operatie gebeurt.

De operatie is een dagbehandeling. Dat betekent dat je niet in het ziekenhuis hoeft te blijven slapen en dezelfde dag weer naar huis mag.

Stappenplan

  1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe je je op de operatie voorbereidt. Je leest bijvoorbeeld vanaf welke tijd je niet meer mag eten.

    Ook heb je voor de operatie nog een afspraak met de Anesthesioloog, de slaapdokter. Wanneer dit is staat in de afspraakbrief. De anesthesist stelt vragen over je gezondheid en of je medicijnen gebruikt. Hij onderzoekt je ook omdat je tijdens de operatie een verdoving krijgt waardoor je gaat slapen. Je merkt dan niets van de operatie. Dit heet ook wel 'narcose'. Dit kan een verdoving via een infuus of een kapje zijn.

  2. Voor deze behandeling ga je naar de Operatieve Dagbehandeling (ODBC).

  3. Bij het ODBC ga je eerst samen met je ouders of verzorger naar de kleed/speelruimte. In deze ruimte kleed je je uit. Je krijgt een speciaal jasje aan, die aan de achterkant open is. Tot je aan de beurt bent, kun je hier samen met je ouder/verzorger wachten.

    Zodra je aan de beurt bent, ga je naar de operatiekamer. Je gaat op de behandeltafel liggen. De anesthesioloog maakt je in slaap op de manier zoals is afgesproken. Dus met een kapje of een verdoving via een infuus. Dat kan terwijl je op de behandeltafel ligt. Maar als je liever bij je ouder/verzorger op schoot wilt zitten, mag dat ook. Als je slaapt, gaat je ouder/verzorger naar de wachtruimte. Daar kan die wachten tot de behandeling klaar is.

    Zodra je slaapt krijgt je stickers op je borst. Daarmee houden we je hartslag in de gaten. Ook krijg je een soort knijpertje op je duim of teen. Hiermee meten we hoeveel zuurstof je in je bloed hebt.

    Daarna haalt de KNO-arts de amandelen uit je neus of keel. Of uit beide. De operatie duurt ongeveer een uur.

  4. Je wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Je papa, mama of verzorger is dan bij je. Je blijft hier ongeveer 3 uur. Je hebt na de operatie nog een infuus in je hand. Ook als je met het kapje in slaap bent gebracht.

    Als je goed wakker bent, krijg je een bekertje water te drinken. Als dat goed gaat krijg je een ijsje en nog meer drinken. Drinken is heel belangrijk, omdat:

    • je minder keelpijn hebt
    • de wondjes minder bloeden
    • kleine bloedstolsels in de keel zitten goed wegspoelen

    Voordat je naar huis gaat komt de KNO-arts bij je langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. En om te kijken hoe het met je gaat. De KNO-arts kijkt dan met een lampje en keelspatel in je mond of het bloeden is gestopt. Als alles goed is mag je naar huis.

    Als er een nabloeding is, wordt je nog een keer geopereerd. Je moet dan ook een nachtje in het ziekenhuis blijven.

  5. Het is belangrijk dat je thuis ook veel koud drinken drinkt of waterijsjes eet. Je mag zoveel je maar wilt. Na de operatie mag je niet zomaar alles weer eten. De eerste dagen is je eten zacht en papperig. Eet je harde dingen, dan kan dat zorgen voor pijn. Je ouders krijgen een lijstje waarop staat wat je mag eten.

    Als je erge pijn hebt , dan mag je een zetpil. Dat is een pil die je in je bips krijgt. Deze zorgt dat de pijn in je keel minder wordt.

    Als alleen je neusamandel weggehaald is, mag je na ongeveer 3 dagen weer naar school. Zijn je keelamandelen weggehaald, dan mag je pas na een week weer naar school.

    Tot ongeveer 2 weken na de operatie kan je een witte aanslag in je mond hebben en uit de mond ruiken. Dit hoort bij het genezingsproces en gaat vanzelf weer over.

  6. Als je naar huis gaat krijg je een afspraak mee voor controle op de polikliniek KNO. Die afspraak is na ongeveer 6 tot 8 weken.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

  • pijn
  • beetje slijm uit de mond of neus
  • een nabloeding. Bel dan met het ziekenhuis. Er is dan een nieuwe operatie nodig.
  • misselijkheid van de narcose
  • braken

Heb je nog vragen?

Je kunt de polikliniek KNO bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.