Levertransplantatiecentrum

In het UMCG worden levertransplantaties uitgevoerd bij volwassenen en kinderen. Het UMCG is het enige levertransplantatiecentrum voor kinderen in Nederland.

In het UMCG transplanteren we levers bij kinderen en volwassen:

Er zijn verschillende manieren om een lever te transplanteren. Als het kan wordt een donorlever volledig getransplanteerd. Maar er zijn ook andere manieren:

Gereduceerde levertransplantatie

Het komt voor dat een donorlever te groot is voor de ontvanger, bijvoorbeeld als de donor een volwassene is en de ontvanger een kind. De donorlever wordt dan gereduceerd (verkleind) en wordt zodoende geschikt gemaakt voor de klein normale grootte.

Splitlevertransplantatie

Een andere techniek die kan worden toegepast is de splitlevertransplantatie. De donorlever wordt dan gesplitst in twee gedeelten. Het grote voordeel van deze techniek is dat twee ontvangers kunnen worden getransplanteerd met één donorlever. Het grote (rechter) deel kan worden getransplanteerd bij een volwassen ontvanger. Het kleine (linker) gedeelte is geschikt voor transplantatie bij een klein kind.

Leverdonatie door een levende donor

Een gezonde, levende volwassene (vaak een vader of een moeder) kan een klein deel van zijn of haar lever afstaan voor transplantatie van een kind. Een broer kan dit doen voor zijn zus, of andersom. De lever van de volwassen donor groeit weer aan tot het normale formaat en behoudt zijn functie. Het getransplanteerde deel van de lever groeit weer aan tot het normale formaat en behoudt zijn functie. Het getransplanteerde deel van de lever groeit in de ontvanger weer uit tot een normale grootte. In het UMCG is levertransplantatie met leverdonatie door een levende donor mogelijk, zowel bij kinderen als volwassenen.

Piggy back

Het toepassen van de zogenaamde Piggy back-techniek heeft in de afgelopen jaren geleid tot minder bloedverlies tijdens de levertransplantatie. Dit is een chirurgische techniek waarbij de eigen holle ader (vena cava) van de ontvanger intact blijft.

Leefstijl en revalidatie na de transplantatie

Door een transplantatie verandert uw leven. U kunt dingen die u eerder niet kon. Maar u moet ook met veel zaken rekening houden. Lees meer over leven na een transplantatie.

Verwijsgegevens HPB/OLT, MDL en Kindergeneeskunde

Verwijsgegevens van afdelingen die te maken hebben met levertransplantatie.

Voor volwassenen

Voor kinderen

Contact

Postadres

Huispostcode AB 10
Postbus 30.001
9700 RB Groningen

Volwassenen

Kinderen